Naslovna Kultura Počinju 50. “Krajinski običaji”: Koncert grupe “Kalem” i smotra izvornog stvaralaštva

Počinju 50. “Krajinski običaji”: Koncert grupe “Kalem” i smotra izvornog stvaralaštva

736
0

Dom kulture „Stevan Mokranjac“ organizuje 50. „Krajinske običaje“, tradicionalnu manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva u slavu Bitke na Štubiku i Malajnici 1807. godine.

KUD „Podgorac“ iz Podgorca na 49. „Krajinskim običajima“

“Krajinski običaji” počeće danas u 20 časova koncertom grupe “Kalem”, koja izvodi tradicionalnu muziku Balkana na svoj jedinstven način, a koju čine Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Koncert je zakazan na velikoj sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac” od 20 časova, a ulaz je slobodan.

Program se nastavlja u ponedeljak, 19. juna u Štubiku u 10 časova defileom učesnika i polaganjem cveća na Spomenik palim ratnicima.

U 10 sati i 30 minuta na velikoj sceni u Štubiku nastupiće učenici OŠ “Hajduk Veljko”, izvorne grupe i kulturno-umetnička društva, a tradicionalno će biti izabrana i najlepša čobanica.

U 13 časova u školskom gaju će biti održano nadmetanje u narodnim veštinama kao što su bacanje kamena s ramena, potezanje čobanskog štapa, skok u dalj i nadvlačenje konopca, ali i takmičenje u pripremanju kačamaka i brzom upredanju vune.

Ovogodišnji jubilarni “Krajinski običaji” koje organizuju Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Štubik, OŠ “Hajduk Veljko” i КUD “Prerast” iz Štubika, uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Negotin, završavaju se dodelom priznanja i nagrada najuspešnijim učesnicima.