Naslovna Ekonomija Počinje vađenje potopljenih brodova kod Prahova: Potpisan ugovor vredan 1,5 miliona evra

Počinje vađenje potopljenih brodova kod Prahova: Potpisan ugovor vredan 1,5 miliona evra

2870
0

U Beogradu je danas potpisan ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Posle 76 godina, sudeći po danas potpisanom ugovoru, vrednom 1,5 miliona dinara, koji je sa predstavnicima Evropske investicione banke potpisala Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, konačno bi mogla da započne akcija vađenja potopljenih nemačkih lađa iz Drugog svetskog rata.

„Prvo da konačno utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo i sa vađenjem, za šta ćemo da izdvojimo 23 miliona evra“, rekla je Mihajlovićeva, koja je dodala da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo pet miliona evra.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Projekat predviđa najpre podvodna snimanja terena da bi se utvrdilo gde se tačno nalaze neeksplodirana ubojna sredstva, što bi omogućilo da se u narednoj fazi projekat bezbedno izvodi. Planirano je budu izvučena 22 broda što bi znatno unapredilo bezbednost u plovidbi.

Time bi, rečeno je danas u Beogradu, “reka Dunav bila plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu“.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure prepoznalo je značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid trasnporta i Srbija je jedina zemlja van EU u kojoj EIB ulaže u vodni saobraćaj. Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije“, rekla je direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza.

Foto: Radomir Milošević

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, kao i predsednici opština Kladovo i Majdanpek Saša Nikolić i Dragan Popović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković.

„Projekat svakako ima višestruki značaj za celu našu opštinu, Borski okrug i Srbiju u celini. Nismo toliko blizu auto putevima, ali nam je Dunav potencijalna razvojna šansa i u ekonomskom i u turističkom smislu. Pored ovog, mi imamo i luku u Prahovu koja pretenduje da postane jedna od glavnih u Srbiji zahvaljujući strateškom partneru i investitoru „Eliksir Prahovo“ i „Eliksir grupi“. Naša opština završava plan detaljne regulacije Luke Prahovo koji će biti usvojen na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine“, rekao je danas u Beogradu Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekta lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predvode „Mul und partner“ i „Milenijum tim“.

„Vađenjem potopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi, boljom zaštitom životne sredine i ekonomskom napretku u pogledu privrednog i turističkog saobraćaja“, rekla je šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap.