Naslovna Kultura Počinje šesti Festival malih pozorišnih formi u Zaječaru

Počinje šesti Festival malih pozorišnih formi u Zaječaru

127
0

Zaječarsko pozorište ugostiće od 15. do 21. novembra na šestom Festivalu malih pozorišnih formi sedam monodrama i duodrama iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore. U petak 17. novembra izložba i monodrama negotinskog Kola srpskih sestara „Nadežda Petrović – život kao ljubav na delu“.

Foto: Radio Magnum/Goran Obrenović

Šesti po redu Festival malih pozorišnih formi otvoriće 15. novembra  u 19 časova predstava  „Uspomene Sare Bernar” u izvođenju Tanje Bošković i Dejana Đonovića i produkciji JUK Herceg festa i Hercegnovskog pozorišta iz Crne Gore.

Publika će do 21. novembra uživati u monodramama i duodramama koje su nagrađivane na nekom od pozorišnih festivala, a u ovogodišnjoj selekciji našlo se sedam vrhunskih dela iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Drugi festivalski dan, 16. novembar biće u znaku severnomakedonske duodrame „Za nas počinje život“ u kojoj igraju Biljana Dragičević Projkovski i Nino Levi.

U nastavku Festivala na repertoaru su predstave iz Srbije: monodrama „Nana“, u kojoj igra Milena Božić, „Beskompromisni stand up” Semira Gicića, duo drama Prvog prigradskog pozorišta-Puls teatra iz Lazarevca  „E ne dam, bre!” u izvođenju Aleksandra Karića i Maje Sofronijević, monodrama Kulturnog centra Čukarica iz Beograda, „Ulica crvenih venjera” u izvođenju Marije Masal i monodrama “Milunka” u izvođenju Vesne Stanković.

Karte su već u prodaji po ceni od 2.000 dinara za svih sedam predstava, a cena pojedinačne karte je 500 dinara.

U okviru šestog  Festivala malih pozorišnih formi predviđen je i kvaliteta, besplatan prateći program, koji će najvećim delom biti organizovan u Pozorišnom muzeju. Danas je otvorena izložba „Nušić viđen očima karikaturiste Zorana Tovirca“, a za 18 sati i 30 minuta u foajeu pozorišta izložbu „Sva lica srpskog diplomate Nušića“ otvoriće ušpravnik Nušić fondacije, Nebojša Nušić.

U četvrtak, 16. novembra u 12 časova u Pozorišnom muzeju biće predstavljen portret Gorana Bjelanovića, reditelja i direktora Crnogorske kinoteke, a u 18 časova u Galeriji Pozorišnog muzeja biće otvorena izložba „Između prirode i čoveka“ primenjenih umetnika Jovane Stančić i Đorđa Simića.

U petak 17. novembra, u 12 sati u Pozorišnom muzeju na programu su izložba i monodrama „Nadežda Petrović – život kao ljubav na delu“ Kola srpskih sestara iz Negotina. Кroz izložbu diplomiranog slikara tekstila i primenjenog umetnika Dušanke Botunjac vodi glumica Marija Stanković. Autor monodrame je Vesna Stanković, nastavnik srpskog jezika i književnosti, direktorka Muzeja Krajine.