Naslovna Društvo Počinje realizacija programa „Moja prva plata“ za 2022. godinu

Počinje realizacija programa „Moja prva plata“ za 2022. godinu

282
0

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata”.

mojaprvaplata.gov.rs/naslovna, printscreen

Program “Moja prva plata” biće realizovan kroz četiri faze. Prva je namenjena isključivo poslodavcima, koji će do 22. septembra godine moći da se prijave za učešće u programu na sajtu programa “Moja prva plata”. U drugoj se na istom sajtu za učešće u programu od 3. do 31. oktobra prijavljuju nezaposleni.

Treća faza programa odnosi se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a konačan izbor kandidata će:

  • poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 1. do 15. novembra, a
  • poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra.

U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu programa “Moja prva plata” biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

“Za ovu godinu je planirano da se u program „Moja prva plata“ uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa”, navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Tokom trajanja programa mladima sa sa srednjim obrazovanjem mesečno će biti isplaćivana novčana naknada u iznosu od 25.000 dinara, dok će se mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

“Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje”,  navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.