Naslovna Društvo Počinje proleće: Vratile se i rode i sneg

Počinje proleće: Vratile se i rode i sneg

351
0

Proleće počinje danas u 17 sati i 15 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“. Na prvi dan proleća sunce zalazi u 17 časova i 50 minuta. Obdanica danas traje 12 sati i 9 minuta, a noć 11 sati i 51 minut.

Rode na Zamni kod Štubika, fotografija: Zoran Jovanović

Proleće su, kao i uvek, prve naslutile rode, koje su u naš kraj počele da dolaze pre desetak dana, zauzevši svoja uobičajena mesta. Nije im smetala ni kiša, a očigledno ni novi sneg da u potrazi za hranom obilaze polja.

Iako smo neposredno pre najnovijih padavina taman zakoračili u pravi prolećni period Baba Marta je ponovo pokazala svoju narav.

Prvi prolećni dan u Negotinu obeležiće oblačno i hladno vreme sa temperaturama od minus tri do maksimalnih šest stepeni.

Snežni pokrivač je “narastao” do 15 centimetara, a prema prognozama tek od subote se očekuje manji porast temperature i delimično razvedravanje.

Ponovni dolazak hladnijeg vremena sa nižim temperaturama, posebno u jutarnjim i večernjim satima, donosi mogućnost stvaranja poledice, kažu u Auto-moto savezu Srbije. Ta poledica predstavlja još jednu opasnost, posebno na putevima preko planinskih prevoja. Nadležni savetuju dodatan oprez u vožnji.