Naslovna Društvo Počinje primena kovid propustica: Protiv i Negotinci

Počinje primena kovid propustica: Protiv i Negotinci

2893
0

Odluka Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa da se u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru uvedu kovid propisnice počinje da se primenjuje od danas, subote 23. oktobra od 22 časa.

Odluka o uvođenju kovid propusnica za ugostiteljske objekte od 22 sata naterala je u brojnim gradovima Srbije, pa i u Negotinu, građane na ulicu.  Iako su neki protiv uvođenja propusnica sumnjajući u efikasnost ovakvih mera ima i onih koji se protive vakcinaciji, ali načelno i jedni i drugi smatraju da je ova mera doneta mimo zakona i da sasvim sigurno neće sprečiti transmisiju virusa u još većoj meri.

“Nismo mi protiv vakcina, mi smo protiv zatvaranja građana i protiv diskriminacije, protiv onoga što tek sledi. Smatramo da je ovo zatvaranje od 22 časa samo probni balon za uvođenje još većih mera, da će građani koji nisu primili vakcine verovatno imati potpuno ograničen pristup prodavnicama, radnjama, kafanama, a verujemo i zdravstvenim centrima i bolnicama. Nećemo da dozvolimo da se ovo dešava jer se osećamo ugroženo, ugnjetavano kao da smo građani drugog reda. Dolazićemo ovde ispred opštinske zgrade svakog radnog dana od 17 časova  da mirno ukažemo da se pandemija neće pobediti tako što će ljudima zabraniti da posle 22 časa dođu u ugostiteljske objekte, čije je poslovanje i inače u celoj ovoj situaciji i najviše ugroženo. Ovo je spontani protest protiv represije, ne organizovani, i pozivamo sve Negotince da nam se priključe”, kaže Slavoljub Živković.

Uvođenje kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru počinje da se primenjuje danas. Nadležni su najavili da će odmah krenuti i sa kontrolom kovid propusnica, a od ponedeljka i sa novčanim kažnjavanjem svih koji ovu odluku krše.

Kovid propusnica je potvrda o primanju druge odnosno treće doze vakcine, ne starije od sedam meseci posle primanja, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, ali i potvrda o preležanom virusu u prethodnih sedam meseci.

Za strance važi validan EU kovid sertifikat, kao i sertifikati drugih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum.