Naslovna Ekonomija Počinje prijavljivanje poljoprivrednika za subvencije po hektaru

Počinje prijavljivanje poljoprivrednika za subvencije po hektaru

962
0

Od 1. februara do 1.  marta poljoprivrednici će moći da podnesu zahteve za subvenciju od 18.000 dinara po hektaru. U toku i obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za davanja po hektaru od 18.000 dinara, koji je otvoren od  danas, 1. februara do 1. marta.

Od ove godine pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju u svoje ime i za svoj račun, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Pravo na podsticaje imaju komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva, upisana u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava, koja su u aktivnom statusu, ali je neophodno da pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, izvrše obnovu registracije za tekuću godinu. Do 1. marta poljoprivrednici će moći da podnesu zahteve za davanja po hektaru od 18.000 dinara. Očekuje se i raspisivanje javnog poziva za davanja za seme po hektaru u visini od 17.000 dinara pri čemu će poljoprivrednici podnositi račune za kupljeno seme”, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin (PSSS).

Savetodavci će do 14. februara dežurati na teritoriji Grada Bor, u opštinama Kladovo i Majdanpek i u Negotinu kako bi poljoprivrednicima pomagali pri obnovi poljoprivrednih gazdinstava na portal e-Agrara.

Savetodavci su danas u selu Luka i u Gradskoj upravi u Boru, u petak 2. februara u Zlotu i Šarbanovcu, a u subotu 3. februara u Krivelju i Oštrelju.

Savetodavci će naredne nedelje dežurati u Metovnici i Slatini (5. februar), Brestovcu i Gornjanu (6. februar), Bučju i Donjoj Beloj Reci (7. februar) i Tandi (8. februar)

“Radi obnove poljoprivrednog gazdinstva, potrebno je poneti telefon kojim je izvršena prijava, ličnu kartu i doći sa papirom na kome su obeležene parcele koje se rade i koje su kulture posejane ili zasađene”, dodaje Gavrilović.

Stručnjaci negotinske Poljoprivredne savetodavne stručne službe dežuraće od 8. do 14. februara i u opštinama Kladovo i Majdanpek, a svakodnevno su na raspolaganju i poljoprivrednicima u prostorijama PSSS u Negotinu.