Naslovna Ekonomija Počinje popis poljoprivrede

Počinje popis poljoprivrede

258
0

Popis poljoprivrede u Srbiji počinje danas i trajaće do 15. decembra, objavio je Republički zavod za statistiku. Na popisu će raditi 253 opštinska koordinatora i 2.842 popisivača, od kojih 19 na teritoriji opštine Negotin.

Do 15. decembra popisivači će na terenu anketirati  porodična poljoprivredna gazdinstva, a predmet popisa su i privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje.

Popisuju se i privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani u drugoj delatnosti koji imaju organizacione delove u kojima se obavlja delatnost poljoprivredne proizvodnje.

“U ovom popisu poljoprivrede jedinice posmatranja su poljoprivredna gazdinstva na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira na status – porodična, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika. Imamo pripremljen adresar i po tom adresaru, popisivač ide na svoj reon rada, unosi podatke od poljoprivrednika, na osnovu ankete u laptop i automatski, kad dođe kući, šalje podatke na naš server. Podaci su, kao i u svakom Popisu, strogo zaštićeni, nema mesta bojazni i nijedan Popis nije vezan ni za kakve poreze“, kaže Slaviša Ćirić, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Zaječaru.

Za vreme trajanja popisa za sva pitanja i nedoumice biće, i to besplatno, dostupan broj telefona 0800 444 005 u info-centru Republičkog zavoda za statistiku.

„Popisuju se osnovna obeležja poljoprivrednih gazdinstava, identifikacioni podaci, zemljišni fond, kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke. Moram da napomenem da poljoprivrednici treba od podataka da pripreme samo broj poljoprivrenog gazdinstva za registrovane, a sve ostale odgovore na pitanja će znati“, dodaje  Ćirić.

Na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga ovaj obiman posao obavljaće 125 popisivača.