Naslovna Hronika Počinje pojačana kontrola brzine kretanja vozila

Počinje pojačana kontrola brzine kretanja vozila

469
0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 21. do 27. marta sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

Akcija pojačane kontrole saobraćaja od 21. do 27. marta sprovešće se u 30 evropskih zemalјa koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope,  ROADPOL.

U okviru ove akcije, u četvrtak, 24. marta, realizovaće se takozvani „Speed Marathon“, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa.

“Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije („presretačima“), dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila. Napominjemo da će u cilјu zaštite bezbednosti pešaka brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza”, navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavlјanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvolјenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Inače, u prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim osobama, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javlјala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta.

Takođe, tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine.