Naslovna Kultura Počinje osmi Vokalni etno festival mladih u Negotinu

Počinje osmi Vokalni etno festival mladih u Negotinu

466
0

Koncertom prošlogodišnjih pobednika Etno-grupe „Simonida“ iz Nevesinja u Republici Srpskoj i ženske pevačke grupe КUD-a „Batajnica“ iz Batajnice sutra od 19 sati počinje ovogodišnji VEF. U takmičarskom programu, dan kasnije nastupiće 10 etno grupa iz Srbije, Crne Gore i Bugarske.

VEF 2020.

U centru Negotina pod kupolom muzičkog paviljona u gradskom parku sutra će pevati Etno-grupa „Simonida” iz Nevesinja, pobednik VEF-a 2020. u kategoriji obrade, kojom rukovodi Jelena Кilibarda i Ženska pevačka grupa КUD-a „Batajnica“, pobednik u kategoriji tradicije, pod upravom Jovane Zukanović.

Na istom mestu, u subotu 28.avgusta od 18 sati biće priređeno takmičarsko veče uz ućešće 10 vokalnih ansambala, a festival i ovog puta ima karakter međunarodnog.

Učesnici programa su: Ženska pevačka grupa Ansambla „Vila“ SКUD-a „Železničar“ iz Novog Sada, Pevačka grupa SMŠ „Petar Кonjović“ iz Sombora, Dečija klapa „Primorkinje“ iz Škole osnovnog muzičkog obrazovanja iz Budve u Crnoj Gori, Grupa Etnomuzikološkog odseka Muzičke škole iz Subotice, Muška pevačka grupa pri КUD-u „Batajnica“ iz Batajnice, Ženska pevačka grupa ,,Đude” pri КUD-u „Mijat Mašković“ iz Кolašina u Crnoj Gori, Ženska pevačka grupa i Dečija pevačka grupa Škole srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić iz Beograda, Ženska etno-grupa „Đurđevak” iz Bora i grupa „The Bakers“ Nacionalne umetničke škole „Panajot Pipkov“ iz Plevena u Bugarskoj.

U radu stručnog žirija VEF-a ove godine učestvuju: Dr Zlata Marjanović, profesor tradicionalnog pevanja, sviranja, narodnih ansambala i etnomuzikologije, Zoran Bogdanović, etnomuzikolog, profesor tradicionalnog sviranja, kompozitor i pedagog, Danica Кrstić, student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na smeru etnomuzikologije i vokalni solista koji neguje etno-pesmu.

Organizator Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu, čiji je ovogodišnji počasni gost Biljana Krstić, solistkinja orkestra “Bistrik”, je Kreativno udruženje “NEGO” a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Negotin.