Naslovna Kultura Događaji Počinje Kazan Kult 2020. posvećen očuvanju usmenih tradicija Podunavlja

Počinje Kazan Kult 2020. posvećen očuvanju usmenih tradicija Podunavlja

277
0

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo od 28. do 30. avgusta je domaćin stručne konferencije pod nazivom  “Očuvanje usmenih tradicija kao nematerijalnog kulturnog nasleđa na području Podunavlja“, koju sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnji Kazan Kult počinje večeras u 19 časova na letnjoj pozornici biblioteke u Kladovu promocijom knjige Ive Nenić “Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima”.

Promociju ovog dela uveličaće i vokalni solisti iz etno grupe “Grivna” OMŠ “Konstantin Babić” Kladovo, Ivana Boldorac i Anđelina Jovanović, a pored autorke o ovom delu govoriće reditelj Nebojša Bradić, publicista i direktor IP Clio Zoran Hamović, Neda Nikolić i Žaklina Nikolić direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo.

Ovogodišnja stručna konferencija Kazan Kulta biće priređena u subotu, 29. avgusta u konferencijskoj sali Hotela “Đerdap” i na njoj će učestvovati eminentni stručnjaci od Nebojše Bradića, preko teatrologa Aleksandra Milosavljevića, Zorana Hamovića, dr Ive Nenić sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dr Jelene Ćuković sa Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu do Danijele Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu i msr Nataše Mladenović Ribić, kustosa ovog Centra.

I ovoga puta nije izostalo ni učešće autora iz ovog dela istočne Srbije pa će tako etnolog Suzana Antić iz Narodnog muzeja Zaječar govoriti na temu “Primena znanja u izradi i sviranju tradicionalnih instrumenata”, Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina Negotin o iskustvima usmenih tradicija Podunavlja; a novinarke Zdenka Tomić i Suzana Mihajlović Jovanović, o iskustvima u beleženju usmenih tradicija u Istočnoj Srbiji.

Promocija filma Svirala od 11 pedalja na 36. “Mokranjčevim danima” 2001; Foto: privatna arhiva autora

Scenski program je rezervisan za subotu 29. avgust od 18 časova na letnjoj pozornici biblioteke uz nastup čuvara usmenih tradicija Podunavlja i istočne Srbije.

Najavljeno je učešće instrumentalista iz izvornog orkestra pod vođstvom Jovana Todorovića iz Kobišnice i Stefana Radovanovića, instrumentaliste iz Bora, dvostrukog dobitnika prve nagrade na Republičkom takmičenju Sabora frulaša u Prislonici kod Čačka.

U nastavku programa planirana je projekcija dokumentarnog filma “Svirala od jedanaest pedalja” autorke Zdenke (Golubović) Tomić iz Negotina koji prati proces izrade i demonstraciju izvođenja melodija na starom narodnom pastirskom instrumentu rikalu ili bušenu.

Film je 2001. osvojio “Srebrnog pastira“ za najbolje etnomuzikološko ostvarenje na Festivalu televizijskog etnološkog filma u Kučevu, specijalnu diplomu „Prohorski anđeo“ na Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, pohvalu Festivala udruženih radio i TV stanica Srbije u Sokobanji, a 2005. Gran pri Međunarodnog festivala „Paunovo pero“ u Gospođincima.

Od 19 časova, takođe, na letnjoj pozornici biblioteke posetioci će, uz sve mere prevencije sprečavanja širenja virusa korona, biti u prilici da pogledaju pripovedačku predstavu „Ljubavni vremeplov“ glumice Vesne Stankovića i muzičara i artiste Vladimira Preradovića Lorda kroz legendarne ljubavi Hajduk Veljka, kneza Mihaila, Alekse Šantića, Laze Kostića, ali i Vaska Pope, Desanke Maksimović, Vladislava Petkovića Disa i drugih.