Naslovna Društvo Počinje 15. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2024“

Počinje 15. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2024“

1070
0

Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2024“, 15. po redu, biće održan 6. i 7. maja u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

U organizaciji Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ u Negotinu će 6. i 7. maja biti održan 15. Internacionalni  festival vlaške muzike “Gergina” (Festival internacional đe muzika Vlahilor).

Na Vaskršnji ponedeljak i Đurđevdan, 6. maja, publika će u Domu kulture “Stevan Mokranjac” uživati u nastupu mladih koji će se nadmetati za tradicionalne nagrade Festivala “Gergina” za najboljeg vokalnog solistu i  instrumentalistu.

Festival, koji počinje u 19 časova, otvoriće Vladica Dinulović iz Kobišnice na listu kompozicijom „Gergină, gergină“, a nastupiće i folklorni ansambl dece Kulturno umetničkog društva „Petar Radovanović“ iz Zlota.

Za titule najboljih nadmeće se 21 takmičar, od kojih osam mladih vokalnih solistkinja iz Zaječara, Korbova, Osanice, Jasikova, Zlota, Dubočana, Kupuzišta i Dubove iz Rumunije, kao i 13 instrumentalista.

Instrumentalisti će izvornu vlašku muziku interpretirati na klarinetu, fruli, harmonici, duduku, trubi, violini i saksofonu, a dolaze iz Prahova, Osanice, Klokočevca, Bora, Velike Vrbice, Tribroda, Kladova, Topolnice, Osnića, Duboke, Bučja, Samarinovca i Urovice. Takmičare će pratiti orkestar Bobana Pecića.

Žiri u sastavu: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, Marija Vitas, etnomuzikolog i  Maja Stojanović, profesor klavira u negotinskoj Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ dodeljuje četiri nagrade i to za najboljeg vokalnog solistu, najboljeg instrumentalistu, najboljeg takmičara van Srbije za negovanje vlaške izvorne muzike, a najboljem takmičaru Festivala uručiće plaketu „Božidar Janucić“.

Drugo veče festivala, 7. maja je revijalno i na njemu će, uz pratnju orkestra Slobodana Pecića, nastupiti vokalni solisti i instrumentalisti iz Srbije, Bugarske i Rumunije.