Naslovna Kultura Počinje 13. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“

Počinje 13. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“

345
0

U organizaciji Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ u Negotinu će 25. i 26. aprila biti održan istoimeni 13. Internacionalni  festival vlaške muzike.

Učesnici 12. Festivala vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu, 2021.

Danas, na Vaskršnji ponedeljak, 25. aprila, publika će uživati u nastupu mladih koji će se nadmetati za tradicionalne nagrade Festivala “Gergina” za najboljeg vokalnog solistu i  instrumentalistu.

Na sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac” za festivalske nagrade nadmetaće se od 19 časova 22 takmičara, i to sedmoro vokalnih solista i 15 instrumentalista na violini, fruli, saksofonu, trubi i harmonici iz Vrbnice, Slatine, Osanice, Kladova, Male Kamenice, Donjeg Milanovca, Niša, Podvrške, Negotina, Prahova, Vlaola, Zaječara, Bora, Majdanpeka, Osnića, Radenke i Stamnice.

Najbolji takmičar Festivala biće nagrađen plaketom “Božidar Janucić”. Mlade nade vlaške izvorne muzike ocenjivaće stručni žiri u sastavu: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, Marija Vitas , etnomuzikolog i  Maja Stojanović profesor klavira u UŠ „Stevan Mokranjac“  u Negotinu. Marija Vitas, etnomuzikolog, muzički kritičar i urednik časopisa „Etnoumlje“ je i besednik 13. Festivala vlaške muzike “Gergina”.

Specijalni gosti večeri su Vlaški hor “Walachia”  i KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Takmičenju će od 18 časovau galeriji Doma kulture prethoditi promocija kompakt diska „Ljubodrag Radulović la festivalu „Gergina“, nedavno preminulom legendarnom trubaču iz Urovice, kome je i posvećeno ovogodišnje izdanje Festivala “Gergina”, a o kome će govoriti Nenad Kamidžorac, muzički urednik Prvog programa Radio Beograda.

Druge, festivalske večeri, u utorak, 26. aprila od 18 časova će u galeriji doma kulture biti promovisan kompakt disk „Dunăre, Dunăre“  Etno grupe „Gergina“ koja ove godine obeležava deceniju postojanja, a od 19 sati na sceni ove negotinske ustanove kulture biće priređeno i tradicionalno revijalno veče uz učešće eminetnih vokalnih solista i instrumentalista, Etno grupe „Gergina“ , Duvačkog orkestra Braneta Jovanovića i Anike Gancu iz Rumunije.