Naslovna Društvo Počeo upis nekretnina kod notara: U Katastru upis po starom zakonu do...

Počeo upis nekretnina kod notara: U Katastru upis po starom zakonu do 2020.

1218
0

Od 1.jula umesto građana zahtev za upis nekretnina podnosi javni beležnik. U Katastru navode da građani mogu da podnesu stare ugovore i drugu dokumentaciju potrebnu za upis do kraja 2020.

Građani, navode u Ministarstvu pravde, više neće morati da nakon zakazane posete notaru odlaze na šaltere Poreske, Opštinske uprave i u Katastar nepokretnosti zbog obavezne potvrde pravnog posla.

Od 1.jula prilikom kupovine stana, zemljišta ili bilo koje druge nepokretnosti notari će ugovore građana o kupoprodaji, o poklonu  i druge dostavljati nadležnim službama putem aplikacije „Promet nepokretnosti“  koju je izradilo Ministarstvo pravde.

Ova aplikacija, navode u ministarstvu, koristi podatke i šifarnike Republičkog geodetskog zavoda i podatke o prometu nepokretnosti putem veb servisa automatski šalje aplikaciji e-šalter. Te podatke državni organi dobijaju istog dana. Aplikacija, inače, podržava obavezu elektronske dostave.

Građani, međutim, navode u Republičkom geodetskom zavodu, mogu i dalje da svoje stare ugovore i drugu dokumentaciju potrebnu za upis u katastar u papirnoj formi podnose nadležnoj službi za katastar, po starom zakonu, sve do 31.decembra 2020.

U Republičkom geodetskom zavodu ističu da nema potrebe da se zbog uvođenja “novog sistema upisa u katastar stvaraju nepotrebne gužve, jer će službe za katastar nepokretnosti postupati sa starom dokumentacijom kao i do sada do gore navedenog roka“.