Naslovna Društvo Počeo upis nekretnina kod notara: U Katastru upis po starom zakonu do...

Počeo upis nekretnina kod notara: U Katastru upis po starom zakonu do 2020.

934
0

Od 1.jula umesto građana zahtev za upis nekretnina podnosi javni beležnik. U Katastru navode da građani mogu da podnesu stare ugovore i drugu dokumentaciju potrebnu za upis do kraja 2020.

Građani, navode u Ministarstvu pravde, više neće morati da nakon zakazane posete notaru odlaze na šaltere Poreske, Opštinske uprave i u Katastar nepokretnosti zbog obavezne potvrde pravnog posla.

Od 1.jula prilikom kupovine stana, zemljišta ili bilo koje druge nepokretnosti notari će ugovore građana o kupoprodaji, o poklonu  i druge dostavljati nadležnim službama putem aplikacije „Promet nepokretnosti“  koju je izradilo Ministarstvo pravde.

Ova aplikacija, navode u ministarstvu, koristi podatke i šifarnike Republičkog geodetskog zavoda i podatke o prometu nepokretnosti putem veb servisa automatski šalje aplikaciji e-šalter. Te podatke državni organi dobijaju istog dana. Aplikacija, inače, podržava obavezu elektronske dostave.

Građani, međutim, navode u Republičkom geodetskom zavodu, mogu i dalje da svoje stare ugovore i drugu dokumentaciju potrebnu za upis u katastar u papirnoj formi podnose nadležnoj službi za katastar, po starom zakonu, sve do 31.decembra 2020.

U Republičkom geodetskom zavodu ističu da nema potrebe da se zbog uvođenja “novog sistema upisa u katastar stvaraju nepotrebne gužve, jer će službe za katastar nepokretnosti postupati sa starom dokumentacijom kao i do sada do gore navedenog roka“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.