Naslovna Hronika Počeo „Spid maraton“: Saobraćajna policija meri brzinu kretanja vozila

Počeo „Spid maraton“: Saobraćajna policija meri brzinu kretanja vozila

1364
0

Akcija „Spid maraton“ u okviru koje saobraćajna policija 24 časa meri brzinu kretanja vozila počela je 21. aprila u Srbiji i u 30 evropskih zemalja.

U 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije „Road pol“, među kojima je i Srbija, posebna pažnja ove nedelje posvećena je prekršajima koji su vezani za prekoračenje brzine.

Akcija se, saopštili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova, organizuje sa cilje da jasno poruči vozačima da je “vreme da uspore i povedu računa o sebi i ljudima koji žive oko njih”.

U Srbiji se, inače, godišnje kazni više od 300.000 vozača za prekoračenje brzine a više od polovine stradalih u saobraćaju pogine upravo zbog ovog prekršaja.  Kako navode u Agenciji za bezbednost saobraćaja od početka godine u saobraćaju stradalo 45 pešaka, među kojima je četvoro dece.

U odnosu na isti period prethodne godine broj ukupno stradalih u saobraćaju je smanjen za više od 20, ali je  broj poginulih pešaka povećan. Njih 12 odsto strada na pešačkim prelazima, greškom vozača ili pešaka, a veliki problem u tom segmentu predstavlja i upotreba mobilnih telefona i slušalica.