Naslovna Društvo Počeo sistematski pregled za 186 budućih prvaka u opštini Negotin

Počeo sistematski pregled za 186 budućih prvaka u opštini Negotin

405
0

U Službi zdravstvene zaštite dece negotinskog Zdravstvenog centra danas je počeo sistematski pregled za 186 budućih školaraca. U tri gradske škole od 1. septembra nastavu će slušati 112 prvaka.

Za buduće prvake, rođene nakon 1. marta 2015. godine danas je u Službi zdravstvene zaštite dece negotinskog zdravstvenog centra počeo sistematski pregled.

Deca će kao i do sada, kaže za NG Portal Ana Istatkov, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece, proći kroz obavezne preglede što podrazumeva antropometrijska merenja, laboratorijske analize krvi i urina, pregled specijalista oftamologa, fizikalne medicine i rehabilitacije, ORL, logopeda, stomatologa i vakcinaciju.

Sistematski pregled je zakazan unapred i obaveza je roditelja da po utvrđenom rasporedu dete dovedu u Savetovalište za decu u 7 sati. Budući prvaci, ističe pedijatar Ana Istatkov, neće biti u kontaktu pri obaveznom sistematskom pregledu sa bolesnom decom a nakon završenih pregleda dobiće elektronsku potvrdu da je dete sposobno za polazak u školu.

Ove godine u prvi razred biće upisana 22 prvaka manje u odnosu na prethodnu godinu. Od 186 mališana njih 112 je prijavljeno sa prebivalištem u gradu, dok su 74 budući školarci neke od sedam seoskih škola. Sistematski pregled za buduće prvake  i ove godine trajaće do kraja marta.