Naslovna Društvo COVID-19 Počeo sa radom portal ePijaca Srbije: U ponudi i proizvodi iz opštine...

Počeo sa radom portal ePijaca Srbije: U ponudi i proizvodi iz opštine Negotin

1438
0

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je portal Elektronska pijaca Srbije na kojoj svi zainteresovani građani, nakon što se registruju, mogu da kupe voće, povrće, meso, sir, mleko, jaja, med i druge domaće prehrambene proizvode.

Elektronska pijaca Srbije (ePijaca Srbije), navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, formirana je sa ciljem da se proizvođačima kvalitetne hrane omogući direktan kontakt sa potrošačima širom Srbije. Neophodno je da se registruju, popune podatke o kontaktu, proizvodnom programu, unesu linkove svoje veb ili fejsbuk prezentacije, lokaciju gazdinstva i ukoliko postoje i sisteme kvaliteta.

Do sada se registrovalo skoro 500 proizvođača iz svih regiona Srbije, a među njima je 13 gazdinstava i vinarija iz Negotina, Trnjana, Karbulova, Rečke, Mokranja i Rajca.

Poručenu robu, navodi se  u saopštenju resornog ministastva, građanima mogu da isporuče sami proizvođači ili neka od kurirskih službi.

Uz ovu ePijacu u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji, pa i u Negotinu, od zatvaranja zelenih pijaca pokrenute su internet grupe na društvenim mrežama, pa čak i samostalne prezentacije poljoprivrednih gazdinstava.

Iako su takve grupe okupile brojne poljoprivrednike, mnogo je više onih koji ne koriste internet, pa ne mogu da tako prodaju svoju robu.

Jedino su u Jagodini i Šapcu ponovo otvorene zelene pijace na kojima poljoprivrednici uz propisani razmak i obavezu da nose zaštitne maske i rukavice, prodaju svoje proizvode.