Naslovna Kultura Događaji Počeo peti Vokalni etno festival mladih u Negotinu: Oduševili Kolašinci i Bistrik

Počeo peti Vokalni etno festival mladih u Negotinu: Oduševili Kolašinci i Bistrik

566
0

Kulturno-umetničko društvo „Mijat Mašković“ iz Kolašina i Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Krstić iz Beograda celovečernjim koncertom u Domu kulture „Stevan Mokranjac“, otvorili su peti Vokalni etno festival mladih.

Vokalna radionica „Bistrik“ pod upravom Biljane Krstić

Publici u sali Doma kulture predstavila se najpre Vokalna radionica “Bistrik” Biljane Krstić, prošlogodišnji pobednik VEF-a u kategoriji obrada.

Članice ove vokalne grupe, prikazale su svu lepotu tradicionalnog pevanja, ne samo srpske kulturne, već i baštine brojnih naroda koji su kulturološko i istorijski ponikli na ovim, balkanskim prostorima.

Mada stereotipno zvuči, ali muzika zaista i briše granice, u šta se uverila i publika sinoćnjeg ceremonijala svečanog otvaranja festivala koji već pet godina nastoji ne samo da sačuva, već i da pospeši i druge da čuvaju narodnu tradiciju.

Kulturno-umetničko društvo „Mijat Mašković“ iz Kolašina, čija je Ženska pjevačka grupa, pod upravom Davora Sedlarevića, jedinog specijaliste u oblasti tradicionalne igre u Crnoj Gori, prošle godine pobedila na Vokalnom festivalu mladih u kategoriji tradicionalnog pevanja oduševila je prisutne spojem tradicionalne pesme i autentičnih crnogorskih igara.

KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, pod upravom Davora Sedlarevića

Osnovan  sa ciljem da promoviše tradicionalnu etno muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje kao i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju, Vokalni etno festival mladih već petu godinu uspešno odgovara svojim zadacima, konstantnim kvalitetom i napretkom.

Ove godine, pod u organizaciji Kreativnog udruženja “Nego”, pod pokroviteljstvom opštine Negotin, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, VEF će okupiti 11 etno grupa, sa oko 200 pevača, iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Bugarske.

Pred negotinskom publikom će se od 18 časova u Domu kulture naći etno grupe iz Kikinde, Novog Sada, Sombora, Bečeja, Kraljeva, Brčkog, Budve, Plvena ( Bugarska) i grada domaćina sa čak tri etno grupe „Ajduci“, „Marinika“ i „Kraljice“.