Naslovna Društvo Počeo negotinski Petrovdanski vašar

Počeo negotinski Petrovdanski vašar [Foto]

1252
0

Tradicionalno na Petrovdan otpočeo je trodnevni, drugi ovogodišnji negotinski panađur, jedan od jedan od najvećih u Srbiji, na koji su pohrlili gosti iz cele Timočke Krajine.

Negotinski vašar, kažu trgovci, i zaista je jedan od najvećih, jer na njemu gužva počinje od ranih jutarnjih sati i traje do kasno u noć. Srećom, nakon višednevne kiše, sunce je rasteralo oblake, taman da ovaj panađur počne.

Stigli su na vašar i mnogi Timočani i Krajinci, ali i naši zemljaci iz gotovo svih zemalja zapadne Evrope. Najviše je, opet, trgovaca, a tu su i prodavci mekika, poneka kafana, kamenoresci, preprodavci tekstila, prodavci polovne robe…

Dok se kupci žale na skupoću, trgovci se jadaju da je, i pored velikog broja posetilaca, promet mali, ali se, pritom, i nadaju da će do kraja vašara, možda ipak biti “pozitivni ”.

Decu sa svih strana mame raznim spravama i luna parkovima na kojima za vožnju treba izdvojiti od 100 do 400 dinara.

Mekika, tradicija ovog vašara, staje 40 i 50 dinara komad, ali zato za porciju američkih krofnica treba izdvojiti 200 dinara.

One starije, pak, kafedžije mame pečenjem, kobasicama i pljeskavicama, a dovitljivi trgovci akcijama tri za 100 dinara, koliko nude za gaće i čarape, kvalitetne otprilike kolika im je i cena.

Neizbežni su tu i prodavci sokova, naročito klakera i kabeze, koji su, takođe, obeležje negotinskog vašara.

Petrovdanski vašar u Negotinu odavno je opravdao svoju reputaciju da se na njemu i bukvalno može naći sve što čoveku srce ište. Na kupcu je da to i proveri na licu mesta.