Naslovna Društvo Počeo je Vaskršnji post

Počeo je Vaskršnji post

176
0

Danas je počeo Vaskršnji post. U narodu se još zove i Veliki ili Časni. Traje 48 dana odnosno sve do Vaskrsa koji je ove godine 5. maja.

Prvi dan Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta je Čisti ponedeljak, a za pravoslavne vernike sledi sedmica – Čista koja podrazumeva najstroži post, kao i tokom poslednje Stradalne sedmice. Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Za vreme prvih dana ove nedelje ne pale se ognjišta i žene ne treba da kuvaju, nego se jede ranije pripremljena hrana.

Pored toga što je najduži u godini, ovaj post se smatra i najstrožim jer se veći deo njegovog trajanja, vernici uzdržavaju od hrane čak i one spremana na ulju odnosno najveći deo se posti na vodi.

Vaskršnji post traje sedam nedelja i sastoji se iz Čiste nedelje, Pačiste, Krstoposne, Sredoposne, Gluvne, Cvetne i Stradalne, odnosno Strasne ili Velike sedmice. Za svaku nedelju vezan je niz običaja i pravila.

Post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Cilj posta je da se kroz iskrenu molitvu, praštanje i pokajanje u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva. Post se provedi u molitvi, praštanju, pokajanju i pripremi za pričest koji je kruna tog dobrovoljnog odricanja.