Naslovna Društvo Počeo čuveni Petrovdanski vašar u Negotinu

Počeo čuveni Petrovdanski vašar u Negotinu [FOTO, VIDEO]

1548
0

U Negotinu je počeo tradicionalni Petrovdanski vašar koji je okupio brojne Krajince, ali i goste i prodavce iz cele Timočke Кrajine, ali i iz Petrovca na Mlavi, Požarevca, Niša, Кruševca, Кraljeva, Кragujevca, Rume.

Posle pauze od skoro dve godine, zbog epidemije virusa korona, u Negotinu je počeo tradicionalan Petrovdanski vašar. I ova manifestacija okupila je brojne posetioce iz cele istočne Srbije, ali i naše zemljake koji su došli u zavičaj.

Najviše je, opet, trgovaca, a tu su i prodavci mekika, kafane, poneka vinarija, kamenoresci, preprodavci tekstila, ali i preprodavci polovne garderobe kojih je poslednjih godina sve više, a dolaze čak i iz Bugarske.

Deca su, ipak, najčešći  gosti jer zabavni deo vašarišta na kojem su “parkirani”  vozići, autići, ringišpili, dvorci za skakanje, luna park, za koje vožnja košta od 100 dinara pa naviše, posete i po nekoliko puta dnevno.

Ništa jeftinije nije ni u delu vašarišta gde su kafandžije koji na ražnju vrte prasiće i jagnjiće.

Visoke dnevne temperature omele su goste da uživaju pod šatrom, ali se zato non stop peku pljeskavice za vašarlije i to po ceni od 250 dinara.

Jedna mekica košta 50, ali ko kupuje samo jednu. Sokovi su od 100 dinara, pa naviše, limunada 100, američke krofnice 200, pomfrit 150.

Redovi su i pred radnjom sa suhomesnatim proizvodima iz Rume. Tražena je domaća pečenica koja se prodaje po ceni od 550 dinara za kilogram, pirotska peglana kobasica iako košta 2.500 dinara po kilogramu, dimljeno konjsko meso 1.500 dinara, konjska kobasica 900…

Petrovdanski vašar u Negotinu sa visine; Foto: Dragan Veljković

U zanatskom delu trgovci i preprodavci iz cele Srbije. Nude sve i svašta, kućne aparate, garderobu, obuću, veš.  Najprodavaniji artikli staju, naravno, po 100 dinara. Toliko koštaju pet pari čarapa, tri para gaća, bižuterija po izboru.

Kvalitetniji veš, ariljski, je naravno skuplji i košta od 120 dinara pa naviše po komadu. Veliki peškiri, turske proizvodnje, koštaju 300, srednji 150, jastučnice 100.

Tu je i polovna roba od sorte po simboličnim, ali i cenama koje ponekad sliče i onim u prodavnici, firmirana odeća, obuća, asesoari poznatih marki.

Bilo kako bilo i kupci i prodavci se žale, jedni na skupoću, drugi na slabiju kupovnu moć građana, ali na vašar skoro da nema ko nije otišao.