Naslovna Kultura Događaji Počeo 64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: Na Sajmu i knjiga o...

Počeo 64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: Na Sajmu i knjiga o šarkamenskim „Stvaralačkim danima“

364
0

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji se do 27. oktobra održava pod sloganom koji će se održati pod sloganom “Pismo=Glava”, otvorio je danas pisac Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Na na više od 30 hiljada kvadratnih metara sajamskog prostora svoja izdanja izložilo je 500 izdavača iz Srbije i sveta. Svoje promocije na Sajmu imaće i negotinski autori i izdavači.

Tako će na štandu mladenovačkog “Presinga” u Hali 1, kao i na promociji izdanja ove aktuelne, moderne i mlade izdavačke kuće u ostalim sajamskim salama biti predstavljena monografija “Šarkamenski stvaralački dani”, izdanje “Presinga” i negotinskog “Kulturistoka”, priređivača Vedrana Mladenovića.

Reč je o knjizi koja sublimira na jednom mestu dešavanja na jednoj od najznačajnijih krajinskih književnih manifestacija koja se od 1990. održavala u negotinskom selu Šarkamenu u okviru delatnosti Zavičajne galerije “Muzej crne Krajine” negotinskog pesnika Vlaste Mladenovića.

“Ova monografija “Stvaralačkih dana” ujedno i monografija „Muzeja crne Krajine“. U našim programima su učestvovali: Adam Puslojić, Miodrag Đukić, Moma Dimić, Ivan Rastegorac, Tomislav Mijović, Živko Avramović, Živko Nikolić, Radomir Andrić, Dragomir Brajković, Zoran Vučić, Momčilo Milošević, Zoran Cvijetićanin, Suzana Mihajlović, Zdenka Golubović, slikari Radislav Trkulja, Milić od Mačve, Slobodan Miljković, Slobodan Jeremić Jeremija, Dragan Stokić Rajački, književnik, glumac i slikar Mirko Petković, vajar Milan Stanisavljević, Andrej Koptil (Rumunija), Aleksej Ivanovič (Ukrajina), Evgenij Vovk (Rusija)”, kaže za NG Portal Vlasta Mladenović.

Urednik monografije je Predrag Milojević, a recenzent književnik Živko Nikolić. Monografija će, nakon Sajma, biti predstavljena i u Negotinu.

“Ovde su sakupljeni tekstovi i svi drugi prilozi za prave sladokusce i ljubitelje umetnosti, ovde su plodovi “Stvaralačkih dana” u Šarkamenu  najpotpuniji čuvar sećanja na jedno vreme i njegov odjek. Nemaju ovi tekstovi namenu da vrednuju i ukazuju na položaj i mesto koje umetnicima u nekakvoj imaginarnoj hijerajhiji pripada, mada i ta komponenta postoji, oni su pre svega čuvari i svedočanstvo o nečem što je imalo pravi sjaj, što je bilo i što je trajno utkano u naša sećanja”, piše u svojoj recenziji književnik Živko Nikolić.