Naslovna Događaji Počeo 11. Vokalni etno festival mladih

Počeo 11. Vokalni etno festival mladih

420
0

Četvorodnevni Vokalni etno festival mladih, VEF u Negotinu počeo je promocijom Zbornika „10 godina VEF-a“. Festival mladih koji neguje etno zvuk, zagazio u drugu deceniju svog postojanja.

Foto: Kreativno udruženje „Nego“

Ovogodišnje četvorodnevne svečanosti počele su večeras promocijom Zbornika „10 godina VEF-a“ koja je priređena u rodnoj kući kompozitora Stevana Mokranjca.

VEF se nastavlja, u petak, 17. maja, koncertom pobednika na kojem će se predstaviti prošlogodišnji pobednici festivala, Ženska pevačka grupa “Gusle” iz Kikinde i negotinska Etno grupa “Marinika”. Koncert je zakazan za 19 sati u sali Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Treći festivalski dan otvoriće muzičke radionice dr Dimitrija Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora i dr Sanje Radinović sa FMU Beograd, koji su, uz Jasminu Novokmet sa Fakulteta umetnosti u Prištini, žiri ovogodišnje takmičarske večeri, koja je na programu, takođe u subotu 18. maja, od 18 sati, u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ sa početkom od 18 sati.

Učestvuje 10 pevačkih i vokalno instrumentalnih grupa iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske i Severne Makedonije.  Iz Bugarske dolazi Pevačka grupa „Algara“ iz Plevena, iz Republike Srpske Pevačka grupa JU OŠ “Sveti Sava” iz Banjaluke, a iz Severne Makedonije Katedra za tradicionalnu muziku i igru DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“ iz Skoplja.

Za nagrade VEF-a nadmeću se i Ženska pevačka grupa KUD-a „Marija Bursać“ iz Banatskog Velikog Sela, Etno-grupa „Zlatovez“ UŠ „Stevan Mokranjac“ iz Negotina,  Pevačka grupa SMŠ „Petar Konjović“ iz Sombora, Pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Karađorđeva, Pevačka grupa “Etna” iz Apatina,  Ženska pevačka grupa „Studenac“ iz Kragujevca i Vokalno-instrumentalna grupa ,,Groš” iz Grocke.

Poslednji dan festivala biće u znaku panel diskusije posvećene ovogodišnjem VEF-u koja je najavljena za 11 sati u Mokranjčevoj kući.

Organizator Vokalno etno festival mladih je Kreativno udruženje „Nego“ uz podršku Ministarstva prosvete, opštine Negotin i Kompanije “Eliksir” Prahovo.