Naslovna Kultura Počeo 10. Vokalni etno festival mladih VEF 2023 – Kreni na istok

Počeo 10. Vokalni etno festival mladih VEF 2023 – Kreni na istok

329
0

Jubilarni 10. Vokalni etno festival mladih VEF 2023 – Kreni na istok svečano je otvoren na Rogljevačkim pivnicama koncertom pobednika.

Prvi festivalski dan otpočeo je radionicom  Slobodana Trkulje, muzičara, multiinstrumentaliste, kompozitora, pevača grlenog i vizantijskog stila i osnivača orkestra „Balkanopolis“, koju je ovaj umetnik priredio u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ za učenike i prosvetne radnike, ali i za sve one koji su želeli da prisustvuju.

„S obzirom da na radionicu dolaze deca koja imaju neko muzičko znanje i razumevanje melodije, harmonije, ritma pripremio sam im jednu lepu poslasticu u 25 osmina, objašnjenje vezano za naše tradicionalne ritmove, načine na koje ih ja koristim, malu priču o tome kako sam na magistarskom radu koji je bio na temu spajanja moderne harmonije, džez muzike i tradicionalnih ritmova iz Srbije i naravno par nekih vokalnih deonica za pevačke grupe koje će isto biti“, rekao je Trkulja.

U ambijentu Rogljevačkih pivnica promovisan je zbornik vlaških pesama „Trandafir“ i održana muzička radionica Danijele Marković.

Tradicionalno Veče pobednika svojim nastupima oplemenili su Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Кrstić i Pjevačka grupa Etnomuzikolog odseka Akademije umetnosti iz Banjaluke, a kao gosti nastupili su i članovi Kulturno umetničkog društva „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

„Mislim da je izuzetno važno čuvati kulturni identitet svog  naroda i da je lepota različitosti kultura iz regiona, koja je prisutna svakog maja na festivalu VEF, nešto što je dragoceno i što ne treba prekidati, već na tome istrajati“, rekla je otvarajući ovogodišnji jubilarni VEF Tatjana Panić, članica Opštinskog veća zadužena za kulturu, informisanje i turizam.

Okupljene su pozdravili i Slobodan Trkulja, kao i autor festivala VEF, Danijela Marković.

Drugi festivalski dan nastavljen je radionicom koju je održala etnomuzikolog prof. dr Dragica Кašanski sa banjalučke Akademije umetnosti.

U 15 časova za sve zainteresovane učesnike i građane organizovan je polazak ispred Pedagoške akademije za turistički obilazak Vratne.

U 18 časova u sali Negotinske gimnazije biće održan Koncert pobednika na kojem će se predstaviti: Ženska pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Кarađorđeva, „Oltenaš ku oltenkuce“, iz Turn Severin u Rumuniji,  AКUD „Gusle“ iz Кikinde i Etno-grupa „Marinika“ iz Negotina.