Naslovna Ekonomija Počelo uređenje železničkih zgrada u Srbiji: Na spisku i stanica Prahovo

Počelo uređenje železničkih zgrada u Srbiji: Na spisku i stanica Prahovo

832
0

Infrastruktura železnice Srbije pokrenula je projekat uređenja zgrada železničkih stanica širom Srbije, kojim je predviđeno da se obnovi 27 stanica, među kojima i stanica u Prahovu.

Foto: Klub prijatelja timočkih pruga/Petar Aranđelović

Infrastruktura železnice Srbije radovima u Ćupriji započela je projekat uređenja 27 železničkih stanica širom Srbije.  Ceo ovaj projekat, vredan oko 280 miliona dinara, koji Infrastruktura železnice plaća sopstvenim sredstvima, podeljen je na četiri celine u zavisnosti od prioriteta i teritorijalne zastupljenosti.

 „Obnovom ovih stanica predviđene su zamene krova, sanacije fasada, zamena stolarije i bravarije, radovi na sređivanju elektroinstalacija, sanacije i izgradnje mokrih čvorova, kao i ojačavanje temelja zgrada gde je to neophodno, a za sve objekte urađena je i kompletna tehnička dokumentacija“, navode u Infrastrukturi železnice Srbije.

Pored Ćuprije, u prvoj partiji su i železničke stanice Prahovo, Mataruška Banja, Jošanička Banja, Crveni Кrst i stanica Niš. Za ove radove izdvojeno je nešto više od 73 miliona dinara.

Mapa uređenja 27 stanica; Infrastruktura železnica Srbije

U drugoj partiji, vrednoj nešto manje od 52 miliona dinara, predviđeno je da se obnove stanice u Кačarevu, Ovči, Jajincima, zatim stanica u Požarevcu i Operativni centar u ovom gradu, kao i stanica Sopot Кosmajski, a u okviru treće partije, vredne skoro 100 miliona dinara i stanice u Senti, Bajmoku, Petrovcu – Gložanu, Ratkovu, Putincima, Debeljači i Tomaševcu.

U četvrtoj partiji, vrednoj 54,4 miliona dinara, predviđeni su radovi u stanicama Šabac, Loznica, kao i u šest stanica na području sekcije Užice – Lastra, Ražana, Кosijerić, Кalenić, Užice teretna i Prijepolje.

„Izvođač radova je uveden u posed na svim predviđenim lokacijama, pa su u svih 27  stanica u toku pripremni radovi. Rok za izvođenje radova po svakoj pojedinačnoj partiji (lotu) iznosi 60 dana od uvođenja izvođača u posao. Tako će se prvi obrisi uređenih stanica videti u drugoj polovini marta, a ukoliko vremenske prilike budu odgovarajuće, većina od predviđenih 27 staničnih objekata biće završena u aprilu“, navode u Infrastrukturi železnice Srbije.

Ovi poslovi povereni su preduzeću „BMC Кonekt“ iz Novog Sada, koje je nosilac posla u zajedničkoj ponudi zajedno sa „Ekonomistelektro“ i „Enikos kompani“ koji su u postupku javne nabavke dali najbolju ponudu.