Naslovna Hronika Počelo suđenje za ubistvo devojčice Lune u Prahovu maja prošle godine

Počelo suđenje za ubistvo devojčice Lune u Prahovu maja prošle godine

1394
0

Pred Višim sudom u Negotinu danas je počelo suđenje Zoranu A. (25) optuženom da je u maju 2019. pesnicama ubio Lunu Firanović, staru dve godine i osam meseci sa čijom je majkom Vesnom vanbračno živeo u svom domu u Prahovu.

Branilac Zorana A. po službenoj dužnosti, podneo je jutros, u fazi pripremnog ročišta, Višem javnom tužilaštvu predlog za sporazum o priznanju krivičnog dela, ali u tom nije dao i predlog visine zatvorske kazne. Sudija Višeg suda u Negotinu odložila je glavni pretres do daljeg.

“Pravna kvalifikacija nije dovedena u pitanje, nije osporeno da se radi o delu teškog ubistva za koje je predviđena kazna od 10 do 40 godina zatvora, okrivljeni nije osporavao da je na smrt pretukao malu Lunu, ostalo je samo pitanje visine zatvorske kazne koja će mu biti izrečena”, kaže Maja Atanasković, pravni zastupnik Fondacije “Tijana Jurić” i advokat Luninog oca, Dragana Purića.

U Fondaciji „Tijana Jurić“, ali i u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu navode da je jedina adekvatna kazna za ovo delo 40 godina zatvora, budući da se Zoranu A. sudi po starom zakonu koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela.

„Smatram da je ovo jedan od najtežih zločina koji se desio poslednjih godina. Daćemo sve od sebe da ovaj čovek dobije maksimalnu moguću kaznu. Nažalost, još uvek mu se sudi po starom zakonu. Da je po novom, siguran sam da bi ovo bila prva doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta“, kaže Igor Jurić, koji je danas u Negotinu pružao podršku ocu ubijene devojčice Draganu Puriću.