Naslovna Hronika Počelo sa radom Savetovalište za žrtve i porodice žrtava saobraćajnih nezgoda

Počelo sa radom Savetovalište za žrtve i porodice žrtava saobraćajnih nezgoda

544
0

U svetu se u proseku na svakih 20 sekundi ugasi jedan život kao posledica saobraćajne nezgode, a prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u našoj zemlji su od početka godine do 1. novembra u 25.979 saobraćajnih nezgoda život izgubile 423 osobe, dok je 13.725 povređeno.

Slušajući iskustva osoba koje su doživele saobraćajnu nezgodu, stručnjaci iz Centra za bezbednost saobraćaja u Novom Sadu odlučili su da osnuju savetovalište i angažuju stručnjake iz oblasti humanističkih nauka specijalno edukovane za pružanje pomoći ljudima koji su pretrpeli traumatična iskustva izazvana saobraćajnom nezgodom.

Pored pružanja prve psihološke pomoći, zainteresovanima će u savetovalištu biti omogućen individualni rad sa stručnjacima, a biće organizovane i grupe podrške za odrasle i grupe podrške za decu i mlade.

“Saobraćajna nezgoda je traumatičan događaj kako za same žrtve tako i za njihove porodice. Posledice saobraćajnih nezgoda su nemerljive i predstavljaju veliki udarac za čitavo društvo. Mogu se javiti, ljutnja, bes, osećaj krivice i griže savesti, anksioznost, depresija, gubitak smisla itd.”

Savetovalište pruža prvu psihološku pomoć, ali i individualni rad sa žrtvama, sa članovima porodice, kao i grupne podrške za odrasle i za decu i mlade.

Stručnjaci u savetovalištu koje možete kontaktirati na: [email protected] su tu da zajedno s njima prave i sprovode realistične planove, razvijaju pozitivnu sliku o sebi, grade i učvršćuju samopouzdanje koje je urušeno usled nastalih okolnosti.

Iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja ističu da se Savetovalište bavi besplatnim pružanjem psihološke pomoći za osobe koje su učestvovale u saobraćajnoj nezgodi ili su u istoj izgubile bliskog člana porodice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.