Naslovna Hronika Počelo sa radom Savetovalište za žrtve i porodice žrtava saobraćajnih nezgoda

Počelo sa radom Savetovalište za žrtve i porodice žrtava saobraćajnih nezgoda

604
0

U svetu se u proseku na svakih 20 sekundi ugasi jedan život kao posledica saobraćajne nezgode, a prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u našoj zemlji su od početka godine do 1. novembra u 25.979 saobraćajnih nezgoda život izgubile 423 osobe, dok je 13.725 povređeno.

Slušajući iskustva osoba koje su doživele saobraćajnu nezgodu, stručnjaci iz Centra za bezbednost saobraćaja u Novom Sadu odlučili su da osnuju savetovalište i angažuju stručnjake iz oblasti humanističkih nauka specijalno edukovane za pružanje pomoći ljudima koji su pretrpeli traumatična iskustva izazvana saobraćajnom nezgodom.

Pored pružanja prve psihološke pomoći, zainteresovanima će u savetovalištu biti omogućen individualni rad sa stručnjacima, a biće organizovane i grupe podrške za odrasle i grupe podrške za decu i mlade.

“Saobraćajna nezgoda je traumatičan događaj kako za same žrtve tako i za njihove porodice. Posledice saobraćajnih nezgoda su nemerljive i predstavljaju veliki udarac za čitavo društvo. Mogu se javiti, ljutnja, bes, osećaj krivice i griže savesti, anksioznost, depresija, gubitak smisla itd.”

Savetovalište pruža prvu psihološku pomoć, ali i individualni rad sa žrtvama, sa članovima porodice, kao i grupne podrške za odrasle i za decu i mlade.

Stručnjaci u savetovalištu koje možete kontaktirati na: [email protected] su tu da zajedno s njima prave i sprovode realistične planove, razvijaju pozitivnu sliku o sebi, grade i učvršćuju samopouzdanje koje je urušeno usled nastalih okolnosti.

Iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja ističu da se Savetovalište bavi besplatnim pružanjem psihološke pomoći za osobe koje su učestvovale u saobraćajnoj nezgodi ili su u istoj izgubile bliskog člana porodice.