Naslovna Društvo Počelo obeležavanje 30 godina postojanja negotinske srednje muzičke škole

Počelo obeležavanje 30 godina postojanja negotinske srednje muzičke škole

227
0

Mladost i talenat – upravo je to obeležilo prvi u nizu koncerata kojim će sada Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ obeležiti svojih prvih 30 godina srednjoškolskog muzičkog obrazovanja.

Nastupom učenika osnovne i srednje muzičke škole sa svih svojih odseka Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ započela je obeležavanje tri decenije postojanja srednje muzičke škole, koja je odlukom Skupštine opštine Negotin osnovana 27. novembra 1991. godine. Školske 1992/1993. škola je upisala svoju prvu generaciju đaka, od kojih su mnogi sada i njeni nastavnici.

I upravo je sa nom nostalgijom i istom energijom kao i tih prvih godina protekao i prvi u nizu koncerata kojim će ova obrazovna ustanova obeležiti svoj jubilej 30 godina, u susret još jednom jubileju – 70 godina osnovnog muzičkog obrazovanja u Negotinu.

Na sceni Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ prvi put su nastupili najmlađi učenici: Simona Videnović na klaviru (klasa Milje Videnović), Aleksa Kojić i Mihajlo Kalinović na klarinetu (klasa Dušana Ćirovića i Andrija Janev na klaviru (klasa Marine Milojković).

I učenici drugog razreda, gitarista Vuk Perić (klasa Dragana Daneskovića) i mladi pijanisti Dušan Mišić (klasa Biljane Dobrić), Bogdan Milosavljević (klasa Maje Stojanović) i Nedeljković Petra (klasa Lidije Kovač) pokazali su koliko su napredovali, kao i đaci trećeg razreda Dušan Mitrović na harmonici (klasa Dragane Marinović Simonović), Hana Kovač na klaviru (klasa Slađane Marković), Uroš Petrović na violončelu (klasa Vesne Garabantin) i Milica Čululejić, učenica četvrtog razreda odseka klavira u klasi Milje Videnović.

„Ovaj jubilej od 30 godina srednje muzičke škole rešili smo da obeležimo nizom koncerata tokom ove školske godine. Završna akademija će biti u aprilu kada ćemo ugostiti brojne goste sa strane, školu „Mokranjac“ iz Beograda, a osim naše dece i nastavnika učestvovaće i bivši učenici naše škole. Nas očekuje i jubilej od 70 godina postojanja osnovne muzičke škole koja je počela sa radom 1954. godine“, kaže Ksenija Gocić, direktorka Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Publika je toplo pozdravila i nastupe Anđele Dimitrijević koja je na harmonici izvela Korobejnikov „U cirkus areni“ (klasa Dragane Marinović Simonović), Teodora Milosavljevića koji se predstavio na violini (klasa Slobodana Gligorijevića) i na klaviru (klasa Maje Stojanović), a nastupile su i Klea Koval, učenica petog razreda na odseku klavira u klasi Slađane Marković, Leonida Mitrović, učenica šestog razreda na odseku gitare u klasi Ane Danesković.

Nastup osnovaca zatvorila je Andrijana Marić, učenica završnog šestog razreda, izvođenjem prvog stava Telemanove „Sonate“ na flauti (klasa Valentine Dimitrijević).

Srednjoškolci su predstavili klasu solo pevanja Aleksandre Radukanović nastupima Sare Mitrović, učenice prvog razreda i Anastasije Todorović, učenice drugog razreda i klasu Magdalene Antić, nastupima Milene Marković, učenice drugog razreda i maturantkinje Anđele Jovanović.

Tijana Petrović, učenica trećeg razreda odseka violine u klasi Mirjane Novaković izvela je četvrti stav Bahove „Sonate u g-molu“, a duo Bojan Ducić i Damjan Dobrić (klasa Stefana Nikolića) na harmonikama su se predstavili Gridinovom kompozicijom „Karelo Finska polka“.

Za kraj koncerta trio truba iz klase mladog Davida Surdanovića u sastavu: Leonardo Krstić, Dušan Jovanović i Milan Radojević izveli su „Vojvođansku svitu“.