Naslovna Ekonomija Počelo anketiranje poljoprivrednih gazdinstava: Na spisku i 1483 domaćinstva u opštini...

Počelo anketiranje poljoprivrednih gazdinstava: Na spisku i 1483 domaćinstva u opštini Negotin

332
0

Republički zavod za statistiku (RZS) počeo je 1.oktobra anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Anketari će posetiti i 1.483 gazdinstva u opštini Negotin.

Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava će obavljati 33 anketara na području opština Borskog i Zaječarskog okruga, koji će do 30. novembra posetiti ukupno 7.413 gazdinstva.

Anketa predstavlja, kažu u RZS, važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede, čijom se realizacijom omogućava nastavak praćenja strukturnih promena u poljoprivredi i održavanje, odnosno ažuriranje baze podataka.

Na području opština Borskog okruga najveći broj gazdinstava, koji će biti obuhvaćen ovom anketom, je u opštini Negotin, 1483, Boru 928, Majdanpeku 554 i Kladovu 543.

U Zaječaru će anketari posetiti 1.474 poljoprivredna gazdinstva, Knjaževcu 1.074, Boljevcu 699, a Sokobanji 658.

“Dobijene informacije koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje poljoprivredne proizvodnje, ustanovljavanje poljoprivredne grane u koju bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi. Pored toga, ovi podaci biće osnova za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji”, navode u Republičkom zavodu za statistiku.