Naslovna Društvo Počeli radovi na restauraciji hrama Svete Trojice u Negotinu

Počeli radovi na restauraciji hrama Svete Trojice u Negotinu

1762
0

Naredne tri godine trajaće radovi na restauraciji živopisa i poda u  negotinskom hramu Svete Trojice. Sva bogosluženja, venčanja i krštenja biće u hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Negotinski saborni hram Svete Trojice, građen od od 1872. do 1874. godine pod nadzorom preduzimača Štajnehčera i iskusnih italijanskih majstora a osvećen 1876. godine na Đurđevdan, od ove jeseni je u procesu restauracije.

Radove na freskopisu i sanaciji poda, koji će trajati naredne tri godine, izvodiće specijalizovana firma iz Niša koja se bavi ovakvom vrstom rekonstrukcije hramova.

„Sve se radi pod budnim okom i kontrolom Zavoda za zaštitu spomenika koji je dao procenu kojim putem može da se radovi kreću. Ovo je zaista specifičan posao u šta sam se i sam uverio pomagajući ovde u zaštiti ikonostasa i svega ostalog. Nažalost u Srbiji je jako malo ljudi koji se bave ovim poslom i da tih majstora  zaista ih nema puna i pitanje je šta će biti u budućnosti sa ovom strukom“, kaže za NG portal protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.

U novom negotinskom hramu u toku su radovi na zaštiti ikonostasa kako ne bi došlo do njegovog oštećenja kada budu počeli radovi na freskopisu koji je dotrajao, kao i na podu.

„Nadamo se da će ovaj projekat biti završen u naredne tri godine. Projekta je vredan oko 20 milona dinara. Opština Negotin finansira ovaj veliki posao i mi smo zahvalni što je grad prepoznao ovu vrednost bisera ne samo Negotina već i Eparhije timočke. Molim sve dobre ljude naše opštine da svojim malim prilozima pomognu u pripremi i samom procesu restauracije jer jedan deo koji treba da se obezbedi van projekta je za drveni mobilijar u hramu i za to nemamo sredstava. Za dobrobit naroda, koji je uvek pokazivao da je human, uz njihovu pomoć verujem da ćemo i sada uspeti da ovaj hram opet zasija onako kako je nekada izgledao.Dok traju radovi sva bogosluženja  biće u  hramu Rođenja Presvete Bogorodice, u staroj crkvi, dok će ovde Negotinci u novom hramu moći da uđu, celivaju ikonu, vide kako teku radovi“, kaže protonamesnik negotinski  Marjan Kerčulj.