Naslovna Hronika Počeli požari na otvorenom: U Rajcu gore strnjišta i makija

Počeli požari na otvorenom: U Rajcu gore strnjišta i makija

570
0

Sa prvim lepim danima poljoprivrednici su započeli radove u polju, ali je, nažalost, mnogo i onih koji problem sa biljnim ostacima rešavaju – vatrom.

Učestali požari na otvorenom načinili velike štete; Foto: NG Portal

Na teritoriji sela Rajac trenutno gori trava i makija. Vatre na otvorenom evidentirane su sa obe strane puta.

Iako je, pretpostavlja se, neko zapalio njivu kako bi rešio problem sa strnjikom, vetar je vatru proširio i na okolnu travu, pa je trenutno, pod požarom oko 15 hektara oranica u selu.

Gust dim pokrio je Rajac i vidljiv je sa Belog brda, dva kilometra od sela, na kojem su smeštene čuvene kamene kuće vina, Rajačke pivnice. Upravo dim i ometa vidljivost vozačima, koji se ovim putem otežano kreću.

Gust dim se nadvio nad Rajcem; Pogled sa Rajačkih pivnica; Foto: Saša Trifunović, Ist media

Pre desetak dana na ovom potesu je, takođe, zabeležen požar u kojem je, nažalost, izgorelo i jedno seosko domaćinstvo. Zbog namerne paljevine trave i vetra koji je promenio pravac, ovoj starinskoj kući na ulazu u selo, nije bilo spasa, ali se srećom iz nje na vreme spasila starica koja je živela tu.

Izgorela su i tri havarisana vozila, od kojih dva automobila i jedan minibus u dvorištu jednog od meštana Rajca. Istraga će pokazati ko je kriv za ovaj požar.

U nedavnom požaru u Rajcu stradala kuća i tri havarisana vozila; Foto: NG Portal

Ekipe Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin, osim u Rajcu, u ovom trenutku angažovane su i na potesu ka Samarinovcu gde je neko, takođe, zapalio biljne ostatke na njivi.

Nedavno je, dok je palio lišće u svom dvorištu u Karađorđevoj ulici, nastradao A.J. iz Negotina (87), zapalivši se, dok je pokušavao da ugasi vatru, koja se, kada je vetar promenio pravac, nekontrolisano proširila i na makiju izvan granica njegovog imanja.

Gotovo svakodnevni požari bukte širom Krajine, pa vatrogasci apeluju na meštane negotinskih sela da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom jer mogu da ugroze sebe, ali i svoje komšije i njihovinu imovinu.

Oni podsećaju da su kazne za ovaj prekršaj propisane Zakonom o zaštiti požara, te da se fizička lica koji se ogluše o propise sankcionišu kaznama od 10.000 do 50.000 dinara, a pravna od 300.000 do milion dinara.