Naslovna Krajinske vinjete Počeli „Dani Gergine“

Počeli „Dani Gergine“

1068
0

U Negotinu je započela predfestivalska manifestacija „Dani Gergine“ koja prethodi 14. internacionalnom festivalu Vlaške muzike „Gergina“ 2023.

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ svoju petu po redu manifestaciju “Dani Gergine” otvorila je izložbom, u saradnji sa Muzejom Krajine, posvećenom vlaškoj nošnji Negotinske krajine iz zbirke Milana Nikolića iz Kobišnice.

“Izložbom “Pregača kroz vreme” predstavljam izbor pregači iz moje zbirke. Poslednjih godina  sakupljam etnografske predmete tako da sam formirao etnografsku zbirku. Većinu predmeta čine tekstilni predmeti, uglavnom ženski odevni komadi.  Bogata kultura i tradicija ovog kraja naterala me je da se samim tim zainteresujem za sve  ovo bogatstvo koje su nam naši preci ostavili”, kaže Milan Nikolić.

Deo izloženih odevnih predmeta je iz porodične zaostavštine ovog mladog čuvara tradicije i soliste na tradicionalnim narodnim instrumentima fruli i duduku, ali je mnoge od njih nabavljao i kroz lične donacije svojih prijatelja, ali i kupovao na terenu i buvljim pijacama u Negotinu i okruženju.

“Kada sam postao član Kulturno umetničkog društva “Voja Čurić” u svom selu , Kobišnici u meni se javilo interesovanje za  istraživanjem i pre svega za očuvanjem tradicionalne kulture hnašeg kraja tako da sam tu stekao prva interesovanja ka našoj kulturnoj baštini kroz izvorne igre, kroz muziku i u tom trenutku sam počeo da se interesujem i za frulu na kojoj i dan danas sviram”, dodaje Milan.

Na izložbi “Pregača kroz vreme”, koja je zbog velikog interesovanja publike otvorena u holu Doma kulture “Stevan Mokranjac” prikazani su odevni predmeti iz Kobišnice, ali i brojnih drugih sela Negotinske krajine.

“Muzej Krajine ima dugogodišnju saradnju sa Udruženjem “Gergina” koju smo nastavili i sada kroz podršku našem mladom Milanu Nikoliću iz Kobišnice. Muzej kao javna ustanova svakako gleda da bude od koristi zajednici u kojoj deluje, a to se odnosi na stručnu pomoć i izlaženju u susret mladim istraživačima kao što je Milan, pa je i ovom prilikom korišćen deo naše građe. Drago mi je da smo deo “Dana Gergine” i tako će biti i u narednom periodu”, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Vlaški hor „Wallachia“, poznat kao čuvar tradicije vokalno-instrumentalnog nasleđa Negotinske krajine,  uveličao je otvaranje ove izložbe i manifestacije “Dani Gergine”.

Njihov nastup zajedno sa frulašima Milanom Nikolićem i Vojislavom Bađikićem i perkusionistom Milanom Markovićem bio je prilika da publika uživa u izvođenju tradicionalnih vlaških pesama i onih komponovanih u tom stilu, ali u savremenim aranžmanima, i da se tako još više upozna sa ovim delom kulturnog nasleđa vlaške nacionalne zajednice.

Manifestacija „Dani Gergine“ već petu godinu nastoji da kroz kulturne događaje očuva identitet vlaške zajednice, njihov jezik, muziku, folklor i običaje i predstavlja priliku da se lokalni kulturni izrazi i tradicije vlaške zajednice u Negotinu održe i prezentuju široj javnosti.

“Time se, verujemo, čuva kulturno  nasleđe koje je važno za identitet ovog područja. Kroz ovakve događaje, vlaški jezik, muzika, folklor i običaji dobijaju novi zamah i postaju dostupniji mladim generacijama, što pomaže u očuvanju nematerijalne kulturne baštine i njenoj daljoj promociji”, kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”.