Naslovna Društvo Počele pripreme za nabavku skenera za negotinski centar: CT aparatu mesto u...

Počele pripreme za nabavku skenera za negotinski centar: CT aparatu mesto u bolničkoj zgradi

1052
0

Ministarstvo zdravlja opredelilo  je pet miliona evra za opremanje četiri angio sale i kupovinu 11 skenera za zdravstvene ustanove, među kojima je i negotinska.

Skener će biti smešten u delu ustanove u kojoj se već nalazi bolnički ultrazvuk

U Zdravstvenom centru u Negotinu u toku je uređenje prostorija u kojima će biti smešten savremeni skener aparat. Iako nije poznato kakvih će karakteristika biti novi CT aparat (kompjuterizovana tomografija) već sada je izvesno da će on biti smešten u delu ustanove u kojem se već nalazi bolnički ultrazvuk.

“Ono što je nama značajno je da će skener značajno unaprediti naš rad jer smo do sada radili samo grafije, a za sva suspektna stanja slali pacijente za Bor“, kaže dr Željko Stojković, načelnik Službe za radiologiju.

Kompjuterizovana tomografija (CT) je poslednjih par decenija doživela neverovatan razvoj i bez nje se danas moderna dijagnostika ne može zamisliti. Zato jedan ovakav aparat za negotinski Zdravstveni centar mnogo znači jer će na njemu moći da se obave CT-pregledi svih regija od glave, grudnog koša, abdomena, koštano-zglobnog sistema.

Dr Željko Stojković, načelnik Službe radiologije

“Bolju stvar Negotin nije mogao da dobije, da smo dva helihoptera dobili ne bi nam ništa značilo koliko skener. Sve službe će moći da se pokriju njime od hirurgije, ortopedije, pulmologije, internističke. Možda bi najbolje bilo da bude smešten u posebnoj zgradi, ali sad kako za to nisu predviđena sredstva, bolnički deo, prizemlje gde je ultrazvuk već smešten je sasvim dobro rešenje za skener, pogotovu zbog bolničkih pacijenata”, ističe načelnik Službe radiologije.

Čim se odredi model aparata lekari i tehničari će obaviti neophodnu obuku kako bi se skener, čim stigne u ustanovu, a procene su da bi to moglo da bude kroz dva meseca, odmah stavio na raspolaganje pacijentima.

“Pre svega rasteretićemo zdravstvene ustanove u okolini. Zaječar i Bor imaju skener, Kladovo ima terapeutski. Mi smo do sada slali dalje sve povrede, traume, onkološke, hronične pacijente kod kojih se otkriju neke promene. Najmanje tri sata je bilo potrebno da pacijent do sada dođe do CT aparata i to u najboljem slučaju, ovako će sve to da se gleda ovde”, ističe dr Stojković.

Kako je nedavno rečeno u ministarstvu, zdravstvenim ustanovama je naloženo da sprovedu procedure nabavke u najkraćem mogućem roku, kako bi za mesec i po ili dva oprema bila stavljena u funkciju.