Naslovna Ekonomija Počela žetva strnih žita u Borskom okrugu: Kombajni u Radujevcu, Srbovu, Miloševu,...

Počela žetva strnih žita u Borskom okrugu: Kombajni u Radujevcu, Srbovu, Miloševu, Kobišnici

286
0

U Borskom okrugu počela je žetva strnih žita, najpre u Kladovu, gde se već nekoliko danu žanju ječam i pšenica. I u Negotinu je krenula žetva a prve količine ječma su već predate na otkup.

Žetva bi u Borskom okrugu trebalo da se obavi na blizu 30.000 hektara pod strnim žitima. Pšenicom je zasejano 20.000 hektara, na 3.800 nalazi se ječam, 700 ovas, 400 raž, 800 tritikale i 550 hektara uljana repica.

Žetva svih ovih ratarskih kultura biće obavljena tokom jula. Posle toga stižu jara strna žita, a ona su u okrugu Bor zasejana na površinama: 200 hektara jare pšenice, 1.500 jarog ječma, 1.200 jarog ovsa i oko 800 hektara jare tritikale.

Poljoprivrednici iz Bora i Majdanpeka gde žetva kreće nešto kasnije, sve proizvedene količine pšenice, ječma, ovsa i tritikala uglavnom koriste za ishranu stoke, te veoma male količine iz ovih krajeva odu na tržište, dok su ratari iz Negotina i Kladova uglavnom robni proizvođači.

Inače, u Negotinskoj krajini aktivno je šest otkupnih mesta: po jedno u Negotinu, Kobišnici, Radujevcu i tri u Prahovu. U Kladovu se nalaze dva otkupna mesta, u Rtkovu i silos Kladovo na izlazu prema Kladušnici.

Kiše su odložile početak žetve, očekuje se da narednih dana bude suvo vreme kako bi žetva bila obavljena u što kraćem vremenskom roku i kako bi proizvođači bezbedno skinuli rod, jer će ukoliko se žetva oduži a nastavi se sa visokim temperaturama doći do gubitaka. Što se ovogodišnjih prinosa tiče, prema prvim naznakama, biće iznad prosečnih.

Najniži prinos koji je zabeležen u atarima krajinskih sela Radujevac, Srbovo, Miloševo i Kobišnica je 4.500 kilograma po hektaru, a trenutno najveći 8.000 kg. Najveći deo proizvođača beleži između pet do sedam tona što je iznad višegodišnjeg proseka. Na pojedinim njivama očekuje se prinos i do 10 tona.

“U Kladovu i Negotinu ranijih godina žetva se uglavnom završavala do sredine jula, a u Boru i Majdanpeku je u to vreme kretala. Verujem da ćemo ovog leta, do 1. avgusta kompletno završiti žetvu. Očekuje se dobra cena pšenice. Sve oni koji ne žele da odmah predaju pšenicu i da je odmah prodaju mogu da je lageruju. Za njih savet da je nužno da podna skladišta pre lagerovanja žita budu dobro očišćena i dezinfikovana. U slučaju da mogu da je predaju na silos u svojim otkupnim mestima, sačekaće najpovoljniju cenu za prodaju”, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Negotin i savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo za Borski okrug i podseća da država subvencioniše i čuvanje u javnim skladištima.