Naslovna Društvo Počela realizacija dualnog obrazovanja u negotinskoj Tehničkoj školi

Počela realizacija dualnog obrazovanja u negotinskoj Tehničkoj školi

698
0

Od sledeće školske godine učenici koji završavaju dva nova trogodišnja zanimanju u Tehničkoj školi nastavu će slušati dva dana u kompaniji “Eliksir”, a tri u školi. Ugovor koji potpisuju roditelji ili staratelji sa “Eliksirom” donosi benefite za negotinske srednjoškolce.

Dualno obrazovanje nije novina u Srbiji ali se po prvi put od ovog septembra realizuje u nekoj od negotinskih srednjih škola. Na predlog prahovskog „Eliksira“ u Tehničkoj školi se novi način obrazovanja učenika na dva trogodišnja zanimanja: elektoromonter mreže i postojenja i bravar zavarivač sprovodi od ove školske godine.

„Celokupan plan dualnog obrazovanja pravi Ministarstvo prosvete, a na nama je da ga realizujemo. Razlika između klasičnog i diualnog obrazovanja je u potpisivanju ugovora između škole i kompanije koja je izrazila želju za učenicima u privredi. Mi smo ove godine to uradili sa “Eliksirom”. Nedavno smo potpisali prvi ugovor, odnosno ugovor između kompanije i škole, a ugovori sa roditeljima ili starateljima biće potpisani krajem školske godine. Tako ćemo biti spremni za sledeću školsku godinu za kada je predviđena obuka u “Eliksiru”. Planom je predviđeno da učenici u drugoj i trećoj godini nastavu obavljaju u kompaniji a broj časova će zavisiti od smera koji pohađaju. Predviđeno je da učenici dva dana budu u “Eliksiru”, a tri dana u školi i blok nastavu od nedelju dana u prvom i drugom polugodištu“, kaže za NG Portal Saša Nikolić, direktor Tehničke škole u Negotinu.

Ove godine zahtev za dualnim obrazovanjem stigao je iz kompanije “Eliksir”. U novi način obrazovanja učenika i pripreme za realizaciju nastave uključeni su  učenici na dva trogodišnja smera. Njih 11 budućih elektromontera mreže i postojenja i 13 koji se školuju za zanimanje bravar-zavarivač.

„Po uputstvu Privredne komore Srbije ugovor koji potpisuju roditelji i kompanija predviđa da je kompanija u obavezi da učenicima materijalno obezbedi sredstva za prevoz, opremu za rad, topli obrok i 70 procenata od minimalne zarade u zavisnosti koliko sati budu proveli na nastavi u pogonima ovog kolektiva. Ideja kompanije “Eliksir” je da dualnim obrazovanjem obrazuje, pripremi i obuči buduće radnike za poslove koji su njima neophodni. Mi ćemo đake u narednih godinu dana naučiti redu, radu, da imaju obaveze a ne samo prava i da nastava u kompaniji “Eliksir” bude njihov probni rad. Ako se dobro pokažu mi verujemo da će biti nakon završetka školovanja doći do posla“, dodaje Saša Nikolić.

Tehnička škola je prvi put sa nekom od kompanija potpisala ovakav ugovor o dualnom obrazovanju koji će važiti u naredne tri godine za ova dva zanimanja. U školi se nadaju da će već sledećeg septembra biti potpisan novi ugovor za narednu generaciju đaka koji se obrazuju u ovoj negotinskoj srednjoj školi.