Naslovna Društvo Počela primena novog zakona o transfuziološkoj službi i transformacija Crvenog krsta

Počela primena novog zakona o transfuziološkoj službi i transformacija Crvenog krsta

400
0

Vlada Srbije od 1.maja opredelila Crvenom krstu bitno javno ovlašćenje – dobrovoljno davalaštvo krvi.

Ljuba Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin

Organizacija akcija dobrovoljnog davanja krvi jedna je od redovnih aktivnosti Crvenog krsta, koja će primenom novog zakona Vlade Republike Srbije biti i jedina organizacija koja će se i nadalje baviti ovim važnim poslom.

„U toku je primena novog zakona o transfuziološkoj službi što podrazumeva da lokalna transfuzija u Negotinu, kao i na čitavoj teritoriji Srbije u gradovima koji su ušli u program transformacije, više neće moći da se bave uzimanjem krvi u smislu dobrovoljnog davalštva krvi. Radiće redovne bolničke analize i biće spona između potreba pacijenata i trebovanja krvi iz niškog Zavoda za transfuziju. Prikupljaće potrebe za  rezervama krvi sa odeljenja, potrebe bolnica i bolesnika u toku nedelje do petka. Ponedeljkom ujutru dobijaće rezerve krvi do naredne nedelje. To će biti njihov posao, a glavni posao na motivaciji dobrovoljnog davanja krvi  radiće Crveni krst. Ono što je bitno istaći je da se gube porodična i namenska davanja krvi“, kaže za NG portal Ljuba Marinković, sekretar Crvenog krsta u Negotinu.

NG portal: Da li će negotinska transfuzija imati rezerve krvi za hitne slučajeve tokom noći ili u slučaju nesreća?

„Lokalna transfuzija mora da ima rezerve krvi. Pored tekućih rezervi oni će zaplanirati potrebe krvi za odeljenja. U slučaju veće potrebe, uvek mogu da trebuju krv iz Niša koja će stići za dva, tri sata. Brže će dobiti prerađenu krv, nego što bi je oni ovde mogu  preradili“, dodaje Ljuba Marinković.

U Crvenom krstu u Negotinu očekuju smanjene količine krvi dobijene od dobrovoljnih davalaca, dok se organizacija davalaštva ne ustali.

Akcije će biti organizovane dva puta mesečno. Svakog poslednjeg petka u mesecu u prostorijama Umetničke školu Negotinu, a prva akcija najavljena je za 11. maj u sali Srpskog lekarskog društva u negotinskom Zdravstvenom centru.

Inače, u toku godine iz opštine  Negotin prikupi se oko 1.300 boca krvi. Do sada je 1.100 boca, kaže Ljuba Marinković, prikupljano u negotinskoj transfuziji, a ostatak u akcijama Crvenog krsta. U odnosu na broj stanovnika nedostaje još stotinak boca krvi.

Za sada će tri referente ustanove pokrivati celu Srbiju svojim ekipama za uzimanje i obradu krvi: Institut za dobrovoljno davalaštvo krvi iz Beograda i  Zavodi za transfuziju  u Nišu i u Novom Sadu. U pripremi je i Zavod za transfuziju krvi u Kragujevcu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.