Naslovna Društvo Počela primena novog Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta

Počela primena novog Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta

284
0

Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta čija je primena počela 23. novembra uvedeni su novi standardi koji bezbednost dece podižu na viši nivo.

Sva igrališta bi u roku od tri godine, sudeći po Pravilniku o bezbednosti dečijih igrališta, morala da budu dovedena u bezbedno stanje. To znači da nova igrališta morati da se grade u skladu sa standardima i drugim zahtevima iz Pravilnika, a da će postojeća morati da se prilagode u roku od tri godine.

Pravilnik definiše opremu koja se postavlja na dečja igrališta, u pogledu materijala, projektovanja i izrade.  Podloga će morati da poseduje svojstvo ublažavanja udara, da bude od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka, malča ili od gume, da bi se mogućnost povreda deteta svela na minimum.

Sprave za dečija igrališta bi morale da budu takve da razvijaju motoriku dece, a sva oprema koja nije ispravna moraće da se ukloni ili popravi.

Sva igrališta, koja nakon isteka propisanog roka od tri godine, ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.