Naslovna Društvo Počela je nova školska godina: Mnogi u klupama, a neki i ispred...

Počela je nova školska godina: Mnogi u klupama, a neki i ispred TV

434
0

Preko 90 odsto roditelja u osnovnim i srednjim školama opštine Negotin izjasnilo će da će njihova deca nastavu pohađati u učionici, a ne onlajn.

Ilustracija, pixabay.com

Najveći broj učenika u Srbiji opredelio se da od 1. septembra nastavu pohađa u školi. U opštini Negotin se svega oko dva odsto đaka odlučilo da nastavu prati onlajn, odnosno od kuće. Taj procenat je na nivou Srbije nešto veći 3,7 odsto.

Za onlajn nastavu se u 11 osnovnih odlučilo ukupno 46  deteta. Najveći broj dece koja su se opredelila da nastavu prati od kuće je iz Osnovne škole “Hajduk Veljko” u Štubiku, 13.

Po 11 učenika zainteresovanih za onlajn nastavu imaju Osnovne škole “Vuk Karadžić” i “Vera Radosavljević”.

U Osnovnoj školi „12. septembar“ onlajn nastavu će pratiti šest učenika, u OŠ “Branko Radičević” troje đaka, koliko ih je i u osnovnoj muzičkoj školi, a u školama “Branislav Nušić” u Urovici i “Stevan Mokranjac” u Kobišnici po jedan.

Nije bilo zainteresovanih za nastavu od kuće u matičnim školama u Jabukovcu, Dušanovcu, Prahovu i Rajcu, kao ni u njihovim područnim odeljenjima u ostalim selima.

Nešto veći broj prijavljenih za nastavu kod kuće bilo je u srednjim školama – 62. Najviše ih je u Tehničkoj školi 28. U Negotinskoj gimnaziji nastavu će onlajn pohađati 18 učenika, a u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” 13. Troje srednjoškolaca se prijavilo za onlajn nastavu u srednjoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”.

U školama ističu da su spremno odgovorili na zahteve Ministarstva prosvete u vezi sa epidemiološkim merama. Roditelje, međutim, brine činjenica da je resorno ministarstvo odgovornost prebacilo na njih.

U zavisnosti od toga da li su prva ili druga grupa čak i učenici koji su se odlučili da nastavu prate u školi imaće onlajn nastavu od kuće dva do tri dana nedeljno, a ostalih dana će ići u školu u grupama do 15 i uvek u istoj učionici.

Hoće li moći da kombinovanim modelom nastave ostvare planirani nastavni plan i program i kako će se to odraziti na eventualno ocenjivanje videće se tek kad školska godina malo odmakne.  Tek činjenica je da je ovo novina i za učenike i za nastavnike.

U ministarstvu navode da škola može biti u situaciji da promeni izabrani model, “što će biti uslovljeno promenama povezanim sa odlukama Kriznog štaba i promenama epidemiološke situacije na školskom, lokalnom ili regionalnom nivou”.