Naslovna Društvo Počela i julijanska Nova godina: Danas je Vasiljevdan i Mali Božić

Počela i julijanska Nova godina: Danas je Vasiljevdan i Mali Božić

308
0

Iako je kod nas nazivaju srpskom, julijanska, stara ili pravoslavna Nova godina obeležava se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Makedoniji, Republici Srpskoj…

Prvog januara po starom, julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po novom kalendaru, gregorijanskom kalendaru  praznujemo Mali Božić, odnosno Vasiljevdan i Novu godinu.

Gregorijanski kalendar uveden je 1582. godine, a u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca prihvaćen je Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara 1919. Tada je određeno da u celoj državi na dan 15. januar prestane da važi julijanski, a da se sa danom 28. januarom uvede “novi” gregorijanski kalendar. Srpska pravoslavna crkva je ostala je, međutim, ostala da vreme računa po julijanskom kalendaru, pa otud i dve Nove godine.

Vernici Srpske pravoslavne crkve, osim srpske Nove godine, 14. januara praznuju i Vasiljevdan i Mali Božić. U svim crkvama služi se danas liturgija Svetog Vasilija Velikog, koji je živeo u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere, a upokojio 379. godine, u 50. godini.

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje – 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.