Naslovna Društvo Počela Dečija nedelja: 30 godina Konvencije o pravima deteta

Počela Dečija nedelja: 30 godina Konvencije o pravima deteta

477
1

Pod geslom „Da pravo svako – dete uživa lako!“  od 7. do 13. oktobra u okviru Dečije nedelje  obeležava se jubilej, 30 godina Konvencije o pravima deteta.

Najznačajniji međunarodni dokument u oblasti prava deteta Konvencija o pravima deteta usvojen je 20. novembra 1989. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ovom  Konvencijom su  utvrđena  građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava deteta. Dokument je do sada ratifikovalo 196 država sveta, a Srbija je to učinila 1990. godine.

Ipak, počeci obeležavanja Dečije nedelje na našim prostorima vezuju se za četrdesete godine prošlog veka. Od 1987. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, Dečija nedelja se uvodi u Zakon o društvenoj brizi o deci. Iako se sadržaj obeležavanja nedelje posvećene najmlađima menjao i prilagođavao društvenom trenutku, cilj je ostao svih ovih godina isti –  skrenuti pažnju najšire javnosti na prava i potrebe dece.

Sa pravima koja im pripadaju učenici se u Srbiji upoznaju sa prvim školskim danima, a posebno na časovima građanskog vaspitanja. Ovaj izborni predmet uveden je u školski sistem, zajedno sa veronaukom pre 18 godina.

Obeležavanju Dečije nedelje negotinski osnovci i srednjoškolci kroz različite kulturne, sportske i umetničke programe pridružuju se svake godine. Obeležavanje nedelje koja je posvećena onima koji tek dolaze u Negotinu počinje danas sednicom đačkih parlamenata, koja će u 13 časova biti održana na dečijem odeljenju Narodne biblioteke „Dositej Novaković“.

 

1 KOMENTAR

  1. Дечија недеља треба да траје цели месец октобар а не 7 дана. Треба да увек на свакој пошти и у свбаком објекту буде што доплатних марака, што налепница дечија недеља. Такав случај није већ годинама. Одмах први други дан тим марака и налепница нема у продаји. Како онда помоћи деци ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.