Naslovna Društvo Počast Svetom Savi odalo skoro 300 Negotinaca

Počast Svetom Savi odalo skoro 300 Negotinaca

243
0

Više od 290 učenika srednjih i osnovnih škola iz Negotina i Jasenice, dece iz Predškolske ustanove „Pčelica“, ali i studenata Pedagoškog fakulteta Vranje, Visokoškolske jedinice Negotin i hora crkve Svete Trojice na svetosavskoj akademiji u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ odalo je počast prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, Svetom Savi.

Združeni horovi Negotinske gimnazije i crkve Svete Trojice izvode Himnu Sv.Savi, dirigent Svetlana Kravčenko

Svetosavska akademija otvorena je Himnom Svetom Savi u interpretaciji horova Negotinske gimnazije i crkve Svete Trojice, kojim je dirigovala Svetlana Kravčenko, a potom i besedom protojereja Zorana Jovića.

Namesnik negotinski podsetio je na istorijat ovog praznika, ali i na žitije Rastka Nemanjića, Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

“Udario je zdrave temelje srpske državnosti, udario je zdrave temelje Srpske pravoslavne crkve, a sledeće godine imamo veliki jubilej jer je 1219. godine srpska crkva izdejstvovala samostalnost, opet zahvaljujući Svetom Savi, udario je temelje srpskog univerziteta i visokog školstva, medicine, prosvete, zato ga i slavimo kao prosvetitelja. I šta nam ostaje? Da to porušimo, da to pogazimo ili da ono što je Sveti Sava ovekovečio i na zdrave noge stavimo, jednostavno sačuvamo”, zapitao je protojerej Zoran Jović u svojoj nadahnutoj besedi poručivši da ljubav koju Bog daje ne smemo da zaključamo u našim srcima, već da je delimo, kao što je to Sveti Sava činio.

Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, „Vivak“ pod upravom Dragane Marinović Simonović

U programu, kojim se predstavila Negotinska gimnazija, a koji je pripremila Danijela Rančić, nastupili recitatori, hor sa solistom Miljanom Bogić i etno grupa “Ajduci” pod upravom Danijele Marković.

Svetosavsku akademiju uveličao je i najmlađi negotinski hor, „Vivak“ pod upravom Dragane Simonović Marinović, ali i Boban Kiš, student Visokoškolske jedinice Negotin vranjskog Pedagoškog fakulteta, kao i učenici Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“.

Pripremna grupa Predškolske ustanove „Pčelica“

Definitivno su pečat Svetosavskoj akademiji dali i najmlađi Negotinci iz pripremne grupe Predškolske ustanove “Pčelica”, koji su sa svojim vaspitačicama Jelenom Vučinić i Biljanom Gizdavić pesmom i igrom podsetili na princa Rastka Nemanjića, ali i prosvetitelja, arhiepiskopa, zakonodavca, književnika i hodočasnika…

OŠ „Vera Radosavljević“

I osnovna škola “Vera Radosavljević” potrudila se da na scenu iznese deo prošlosti, oduševivši publiku svojim dirljivim i dobro uvežbanim dramskim prikazom, upotpunjenim i adekvatnom scenografijom i kostimima, o ženama koje su menjale srpsku istoriju.

Hor OŠ „Vuk Karadžić“, pod upravom Tanje Milosavljević

Osnovna škola “Vuk Karadžić”, takođe se opredelila da prikaže deo žirija Svetog Save kroz priče o njegovim dobročinstvima i mudrostima, a ceo program upotpuni adekvatnim numerama hora pod upravom Tanje Milosavljević i etno grupe “Klasje” Dušice Đurđić, kao i vokalnom grupom dece, učenika svog područnog odeljenja iz Jasenice.

Hor OŠ „Branko Radičević“ pod upravom Eme Milošević Anđelić sa solistom Milenom Marković i gimnastičarkom Emom Orelj

Program su efektno završili učenici osnovne škole “Branko Radičević” sa svojim horom i solistima, pod upravom Eme Milošević Anđelić, ali i članovi dramsko-recitatorske sekcije, koji su svetosavlje i duhovnost predstavili iz ugla današnje omladine. Nastup učenika ove škole upotpunili su i plesači iz ritmičke sekcije i produženog boravka, kao i gimnastičarka Ema Orelj.

Prosvetni radnici koji su sa svojim učenicima pripremili Svetosavsku akademiju

Na kraju Svetosavske akademije u sali Doma kulture, koja je bila pretesna da primi sve zainteresovane da prate ovaj program, protojerej Milan Radović zahvalio se svim učesnicima u programu, kojima su dodeljeni i poklon paketiči, a posebno prosvetnim radnicima, najzaslužnijim za ovogodišnju akademiju, Svetom Savi na čast

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.