Naslovna Društvo Počast Svetom Savi odalo skoro 300 Negotinaca

Počast Svetom Savi odalo skoro 300 Negotinaca

297
0

Više od 290 učenika srednjih i osnovnih škola iz Negotina i Jasenice, dece iz Predškolske ustanove „Pčelica“, ali i studenata Pedagoškog fakulteta Vranje, Visokoškolske jedinice Negotin i hora crkve Svete Trojice na svetosavskoj akademiji u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ odalo je počast prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, Svetom Savi.

Združeni horovi Negotinske gimnazije i crkve Svete Trojice izvode Himnu Sv.Savi, dirigent Svetlana Kravčenko

Svetosavska akademija otvorena je Himnom Svetom Savi u interpretaciji horova Negotinske gimnazije i crkve Svete Trojice, kojim je dirigovala Svetlana Kravčenko, a potom i besedom protojereja Zorana Jovića.

Namesnik negotinski podsetio je na istorijat ovog praznika, ali i na žitije Rastka Nemanjića, Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

“Udario je zdrave temelje srpske državnosti, udario je zdrave temelje Srpske pravoslavne crkve, a sledeće godine imamo veliki jubilej jer je 1219. godine srpska crkva izdejstvovala samostalnost, opet zahvaljujući Svetom Savi, udario je temelje srpskog univerziteta i visokog školstva, medicine, prosvete, zato ga i slavimo kao prosvetitelja. I šta nam ostaje? Da to porušimo, da to pogazimo ili da ono što je Sveti Sava ovekovečio i na zdrave noge stavimo, jednostavno sačuvamo”, zapitao je protojerej Zoran Jović u svojoj nadahnutoj besedi poručivši da ljubav koju Bog daje ne smemo da zaključamo u našim srcima, već da je delimo, kao što je to Sveti Sava činio.

Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, „Vivak“ pod upravom Dragane Marinović Simonović

U programu, kojim se predstavila Negotinska gimnazija, a koji je pripremila Danijela Rančić, nastupili recitatori, hor sa solistom Miljanom Bogić i etno grupa “Ajduci” pod upravom Danijele Marković.

Svetosavsku akademiju uveličao je i najmlađi negotinski hor, „Vivak“ pod upravom Dragane Simonović Marinović, ali i Boban Kiš, student Visokoškolske jedinice Negotin vranjskog Pedagoškog fakulteta, kao i učenici Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“.

Pripremna grupa Predškolske ustanove „Pčelica“

Definitivno su pečat Svetosavskoj akademiji dali i najmlađi Negotinci iz pripremne grupe Predškolske ustanove “Pčelica”, koji su sa svojim vaspitačicama Jelenom Vučinić i Biljanom Gizdavić pesmom i igrom podsetili na princa Rastka Nemanjića, ali i prosvetitelja, arhiepiskopa, zakonodavca, književnika i hodočasnika…

OŠ „Vera Radosavljević“

I osnovna škola “Vera Radosavljević” potrudila se da na scenu iznese deo prošlosti, oduševivši publiku svojim dirljivim i dobro uvežbanim dramskim prikazom, upotpunjenim i adekvatnom scenografijom i kostimima, o ženama koje su menjale srpsku istoriju.

Hor OŠ „Vuk Karadžić“, pod upravom Tanje Milosavljević

Osnovna škola “Vuk Karadžić”, takođe se opredelila da prikaže deo žirija Svetog Save kroz priče o njegovim dobročinstvima i mudrostima, a ceo program upotpuni adekvatnim numerama hora pod upravom Tanje Milosavljević i etno grupe “Klasje” Dušice Đurđić, kao i vokalnom grupom dece, učenika svog područnog odeljenja iz Jasenice.

Hor OŠ „Branko Radičević“ pod upravom Eme Milošević Anđelić sa solistom Milenom Marković i gimnastičarkom Emom Orelj

Program su efektno završili učenici osnovne škole “Branko Radičević” sa svojim horom i solistima, pod upravom Eme Milošević Anđelić, ali i članovi dramsko-recitatorske sekcije, koji su svetosavlje i duhovnost predstavili iz ugla današnje omladine. Nastup učenika ove škole upotpunili su i plesači iz ritmičke sekcije i produženog boravka, kao i gimnastičarka Ema Orelj.

Prosvetni radnici koji su sa svojim učenicima pripremili Svetosavsku akademiju

Na kraju Svetosavske akademije u sali Doma kulture, koja je bila pretesna da primi sve zainteresovane da prate ovaj program, protojerej Milan Radović zahvalio se svim učesnicima u programu, kojima su dodeljeni i poklon paketiči, a posebno prosvetnim radnicima, najzaslužnijim za ovogodišnju akademiju, Svetom Savi na čast