Naslovna Društvo Počast junacima sa Košara Oliveru Tariciću i Nenadu Barbuloviću

Počast junacima sa Košara Oliveru Tariciću i Nenadu Barbuloviću

1371
0

Povodom obeležavanja 23. godišnjice od završetka bitke na Кošarama, u Miloševu kod Negotina položeni su venci i cveće na spomen obeležje Nenadu Barbuloviću i Oliveru Tariciću, koji su poginuli 1999. na Кosovu i Metohiji.

Delegacija Opštinske organizacije SUBNOR-a i meštani Miloševa odali su počast Nenadu Barbuloviću i Oliveru Tariciću, koji su pre 23 godine stradali na braniku otadžbine, Barbulović 2. aprila u rejonu Glavnik Podujevo, a Taricić u noći između 10. i 11. maja na Karauli Košare.

Nenad Barbulović zvani Neša iz Miloševa bio je vojnik 211. oklopne brigade, dok se Taricić, zvani Švaba, takođe poreklom iz ovog negotinskog sela na služenje vojnog roka prijavio dobrovoljno došavši iz Nemačke i služivši vojni rok u 125. motorizovane brigade, herojski odolevajući napadima na Karaulu Košare, čija je bitka okončana na današnji dan Kumanovskim sporazumom.

Bitka u rejonu Košara odnela je živote 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Počela je 1997. a kulminirala je 9. aprila 1999.

Dragutin i Dušanka Barbulović i Katarina Taricić

Cveće na spomen obeležje junacima iz Miloševa položili su i njihovi najmiliji Katarina Taricić. Oliverova majka i Dušanka i Dragutin Barbulović, Nenadovi roditelji.

Izgradnju spomenika Barbuloviću i Tariciću  u Miloševu prošle godine finansirala je lokalna samouprava. Imena ove dvojice heroja zapisana su i na Spomen obeležju u Negotinu, u parku kod hotela, zajedno sa imenima poginulih u ratnim sukobima od 1991. do 1999. godine.