Naslovna Kultura Pobednici Vokalnog etno festivala “Marinika” iz Negotina i “Gusle” iz Kikinde

Pobednici Vokalnog etno festivala “Marinika” iz Negotina i “Gusle” iz Kikinde

1253
0

Ženska pevačka grupa “Gusle” iz Kikinde i Etno grupa “Marinika” pobednici su jubilarnog, petog Vokalnog etno festivala mladih, u organizaciji Kreativnog udruženja “Nego”.

Nagrađeni u kategorijama obrada i tradicionalnog pevanja

Ženska pevačka grupa “Gusle” iz Kikinde, koja deluje pri istoimenom Akademskom društvu za negovanje muzike, jednom od najstarijih u Srbiji, sa tradicijom od 142 godine, pobednik je Vokalnog etno festivala (VEF) u kategoriji tradicionalnog pevanja.

Drugo mesto u ovoj kategoriji pripalo je Pevačkoj grupi Srednje muzičke škole “Petar Konjović” iz Sombora sa dirigentima Zoranom Bogdanovićem i Ivanom Madžarac i Pjevačkoj grupi “Vijenac” SPKD “Prosvjeta” iz Brčkog, pod upravom Tijane Kašanski.

Treću nagradu podelili su: Ženska pevačka grupa “Bereginje” KUD “Đido” iz Bečeja, pod upravom Martine Karin i Ženska grupa Etnomuzikološkog odseka Srednje muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Kraljeva pod upravom dr Zlate Marjanović.

“Tradicionalna pesma u tom izvornom obliku je nešto što mi radimo, inače svake godine, cele godine i to je nešto što prezentujemo gde god imamo prilike, pa tako i ovde u Negotinu. Čuli smo od prošlogodišnjeg pobednika da je ovde sjajna atmosfera, da imamo lepu salu u kojoj možemo da prikažemo ono što mi radimo, pa smo se odazvali i došli da pokažemo šta je to što mi negujemo”, kaže Magdalena Popov, umetnički rukovodilac Ženske pevačke grupe “Gusle” iz Kikinde.

Ženska pevačka grupa “Gusle” iz Kikinde sa umetničkim rukovodiocem Magdalenom Popov

U kategoriji obrada prvo mesto, ističe žiri, zasluženo je pripao Etno grupi “Marinika”, koju čine učenice Negotinske gimnazije, pod upravom Danijele Marković.

Ženska grupa Etnomuzikološkog odseka Srednje muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Kraljeva pod upravom dr Zlate Marjanović i Grupa “Slaveja” Nacionalne umetničke škole “Panajot Pipkov” iz Plevena u Bugarskoj sa dirigentom Galabinom Stojkovom, osvojili su drugo mesto, dok je treće pripalo “Kraljicama”, Etno grupi Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina pod upravom Aleksandre Đukić.

“Mi smo u nekoliko navrata dobile drugu nagradu, treće mesto, pohvalu. Nikad nismo izašli sa Festivala bez neke pohvale ili diplome, ali zaista nisam se nadala prvoj nagradi ni najmanje, jednostavno, zato što znam da su grupe koje dolaze izvanredne, da ima mnogo dobrih takmičara, i prosto sam, čuvši odluku žirija, zaista bila iznenađena”, prve su impresije Danijele Marković, idejnog tvorca, dirigenta i umetničkog rukovodioca Etno grupe “Marinika”.

Etno grupa „Marinika“ pod upravom Danijele Marković, foto: Dragan Trikić Bale

Žiri u sastavu: dr Dragica Panić Kašanski, Biljana Krstić  i dr Sanja Radinović dodelio je diplome Ženskoj pevačkog grupi “Senice” iz Novog Sada sa dirigentom Martinom Karin, kao i Muškom vokalno instrumentalnom sastavu “Ajduci” Danijele Marković.

Specijalna diploma festivala pripala je Grupi pevača iz Muzičke škole iz Budve pod upravom Katarine Popović za očuvanje tradicionalnih tekstova i melodija.

Odlukom žirija posebne diplome za izuzetan doprinos u negovanju tradicionalne muzike pripale su dirigentima Danijeli Marković i Katarini Popović.