Naslovna Društvo Platneni i pleteni cegeri – modni stil ili potreba?

Platneni i pleteni cegeri – modni stil ili potreba?

1352
0

Naplata plastičnih kesa, u cilju smanjenja njihove  upotrebe, počela i u pojedinim trgovinskim radnjama u Negotinu. Za jednu kesu neophodno je odvojiti dinar ili dva.

Ceger se vraća; pixabay.com

Odavno su platneni i pleteni cegeri prestali da budu obavezni modni detalj svake žene. Bez njega se, u prošlom veku,  nije mogla zamisliti kupovina na pijaci, ali i u nekadašnjim supermarketima  i malim prodavnicama „u komšiluku“.

Već nekoliko decenija platnene torbe menjaju  plastične kese, koje su nakon kratke upotrebe, od radnje do kućnog praga, završavale u kontejnerima bez reciklaže. Često su bile nepotrebni ukras na granama drveća, ili cveću u parkovima.

Kada su počele da guše planetu na kojoj živimo, a podaci pokazuju da se samo u Srbiji godišnje  upotrebi dve milijardi plastičnih kesa, probudila se i svest da smo za živi svet, koji je ugrožen  na Zemlji, odgovorni MI!

Za razgradnju plastičnih kesa je potrebno između 400 i 1000 godina; pixabay.com

U 35 zemalja sveta upotreba polastičnih kesa je potpuno zabranjena. Evropska unija je donela inicijativu o smanjenju upotrebe tankih plastičnih kesa.

Srbija očekuje novi zakon koji će biti usvojen  2019. godine, a koji propisuje način smanjenja upotrebu plastičnih kesa.

Počela naplata plastičnih kesa u negotinskim trgovinama; pixabay.com

Negotin se odnedavno našao na listi gradova u kojima je počela naplata plastičnih kesa u pojedinim radnjama.

Cena jedne kese je dinar ili dva, uz obavezno pitanje zaposlenih na kasi: „Da li želite kesu, naplaćuje se.“

Iskustva četvoromesečne naplate kesa u pojedinim trgovinskim lancima u Srbiji su pozitivna. Podaci pokazuju da se naplatom smanjila upotreba plastičnih kesa na 75 odsto, a dobri stari ceger se ponovo vratio.