Naslovna Društvo Planinarska akcija do lokaliteta “Vrelo” Šarkamen za osnovce opštine Negotin

Planinarska akcija do lokaliteta “Vrelo” Šarkamen za osnovce opštine Negotin

474
0

Planinarsko društvo “Deli Jovan” iz Negotina u nedelju 16. oktobra organizuje promotivnu planinarsku akciju “Živi zdravo i upoznaj prirodne lepote Negotinske krajine” u kojoj učestvuju učenici osnovnih škola opštine Negotin.

Planinarska akcija od sela Šarkamen do arheološkog lokaliteta “Vrelo” realizuje se u okviru redovnih aktivnosti sa školskom omladinom iz opštine Negotin i promocije planinarstva kao zdravog načina života.

Polazak na akciju planiran je u nedelju 16. oktobra u 9 časova sa parkinga kod Pedagoške akademije, a iz Šarkamena se na kasnoantički lokalitet “Vrelo” krenuti u 10 sati.

Staza do ovog lokaliteta, ukupne dužine 10 kilometara je, navode organizatori, laka, podloga je poljski put i staza nema uspona. Planinarske cipele ili patike za pešačenje su obavezne a preporučuje se slojevita garderoba za jesenje uslove, kabanica, flašu sa vodom i to najmanje litar i užina.

Učenici osnovnih škola opštine Negotin biće u prilici da o ovom lokalitetu koji potiče s kraja trećeg i početkom četvrtog veka nove ere saznaju brojne zanimljivosti od predstavnika Muzeja Krajine, koji od 1994. intenzivno u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda istražuju ovaj rezidencijalno – memorijalan kompleks imperatora Maksimina Daje.

Planinarsko društvo “Deli Jovan” upoznaće učesnike akcije sa planinarstvom, a na samom lokalitetu će biti organizovani i brojni rekreativni sadržaji, poput takmičenja u pikadu, navlačenja konopca, trke u džakovima.

Za sve učesnike je obezbeđeno i osveženje i tradicionalno planinarski pasulj.