Naslovna Društvo Planinari očistili Mokranjske vodopade

Planinari očistili Mokranjske vodopade

905
0

Mokranjske stene i njen vodeni spektakl, na samo 10 kilometara od grada. Uz Vratnjanske prerasti ovo je nešto najlepše u našoj opštini što nam je priroda podarila. 

Planinari i članovi Udruženja „Mokranjske stene“, učesnici ekološke akcije; Foto: M.Drča

Meštani Mokranja na ulazu u selo napravili su mesto za odmor, parkiralište, roštilj…  Prava turistička destinacija. Ovde turisti mogu ostaviti kola i prošetati asvaltnim putem  do vodopada, ili pak vozilima do vidikovca. Sve je prilagođeno da gost ovde provede jedan lep dan.

Međutim, problem su naše stare navike. Nažalost, još uvek se držimo one stare navike „gde god nađeš zgodno mesto ti otpad baci“.  Ako je to reka, voda će odneti dalje i sve će biti uredu. I tu nesreću ima i veličanstveni vodopad. Uglavnom su plastične flaše koje nesavesni građani bacili uzvodno od stena neretko ostaju zaglavljene u stenama vodopada ili ih zaustavi neko drvo, ili kad je veća voda ostaju razbacane na obali…

Od ideje Ivana Ristića, strastvenog ljubitelja prirode koji je na sastanku Planinarskog društva “Deli Jovan“ ukazao na prisustvo veće količine otpada na vodopadima do realizacije akcije prošlo je svega tri dana.  Odazvali su se planinari i ovoga puta u velikom broju da zaštite ovu lepotu i zajedno sa Udruženjem „Mokranjske stene“ iz Mokranja krenuli u akciju.

Od ideje do realizacije – čiste Mokranjske stene; Foto: M.Drča

Mnogo je vode na stenama. Prirodni spektakl kakav se samo poželeti može. Najpre divljenje ovom prirodnom fenomenu, slikanje, a onda se dalo u akciju. Ovde nema nikakvog pravila nego ko koliko može. Neverovatno kakva je snaga u ovim ljudima kada je u pitanju priroda. Staro i mlado bez obzira na godine. Jedini je cilj da se priroda oslobodi otpada.

Nikola Antonijević čovek koji je u pozamašnim godinama preko kamenja u reci uz  brvno prelazi na drugu stranu reke kako bi pokupio otpad. Oglušuje se o upozorenje de je kamen klizav, brvno  nesigurno, i da može doći do neželjenih posledica. Ali ovo je uporni planinar kome je priroda uklesana duboko u dušu. Priskaču u pomoć mlađi.

Tu je i Кinez Jan, i on je došao da pomogne. Ratka, Naza, Ljuba, Dragan, Jelena, Žuća, Nikola, Mila, Slavica, Mira i ostali. Svako je ovde dao svoj doprinos. Mlađi su išli tamo gde je rizičnije, stariji planinari su punili džakove, ostali prenoslili otpad do traktora.

Prikupljeno čak 50 džakova smeća; Foto: M.Drča

Sa druge strane reke, opet gomila flaša. Prešli smo na drugu stranu pokupili otpad.  Pun traktor. Izbrojali smo ravno 50 džakova. Planinari su još jednom pokazali svoj odnos prema prirodi. Niko od ovih ljudi nije pokazivao znake umora. Za planinare ovo je bio kao rekreativni izlet, a vodopadi će zablistati punim sjajem.

Žika Niculović iz Udruženja „Mokranjske stene“ u zahvalnost planinarima na akciji čišćenja, poziva ljubitelje prirode da dođu u Mokranje da uživaju u ovoj prirodnoj lepoti, ali i da čuvaju prirodu. Boban Đorđević ispred Planinarskog društva „Deli Jovan“ apeluje na ljude da dobro razmisle kad su u dilemi gde baciti otpad, da budemo odgovorni prema prirodi jer je ovo nešto najvrednije što imamo.

Sikolska reka od svog izvora podno Deli Jovana do ušća u Timok prolazi kroz Sikole, Metriš, Rečku i Mokranje. Apelujemo na meštane ovih sela da čuvaju reku.  Druženje sa Mokranjcima završeno je tamo gde je i počelo, na lepo uređenom mestu za turiste uz posluženje koje su pripremile vredne domaćice iz sela.

Na putu do Negotina, nažalost, divlje deponije, otpad na sve strane.