Naslovna Kultura Plaketa „Božidar Janucić“ violinisti Nikoli Prvuloviću

Plaketa „Božidar Janucić“ violinisti Nikoli Prvuloviću

603
0

Violinista Nikola Prvulović dobitnik je specijalnog priznanja koje nosi ime krajinskog Paganinija, Božidara Janucića na 11. internacionalnom Festivalu vlaške muzike „Gergina“. 

Nikola Prvulović, pobednik 11. Festivala „Gergina“

Festival „Gergina“ u organizaciji istoimenog Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha okupio je prve festivalske večeri šestoro vokalnih solista i 14 solista na saksofonu, duduku, violini, fruli i harmonici iz Negotina, Kobišnice, Slatine, Duboke, Kladova, Niša, Radenke, Manastirice, Miloševa, Majdanpeka, Luke, Vlaola i rumunskog Turn Severina koje je pratio orkestar Bobana Pecića.

Plaketu „Božidar Janucić“ Nikoli Prvuloviću, koji je učenik četvrtog razreda Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ uručio je profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.

„Violina je specifičan instrument koji u izvornoj muzici polako pada u zaborav. Želja mi je bila da pokažem svu lepotu vlaškog melosa, da, iako sam učenik Muzičke škole, imam i svoj stil sviranja. Vežbam redovno ne samo klasičnu muziku, već i našu narodnu. Posmatrao sam velikane vlaške muzike i zavoleo taj, kako bih nazvao, trubački stil sviranja“, kaže Nikola Prvulović.

Milena Marković, najbolji vokalni solista Festivala

Nagradu za najboljeg stranog učesnika za negovanje vlaške muzike ponela je Rumunka Sorina Andrea Boboruca, a najbolji vokalni solista je Milena Marković, učenica šestog razreda osnovne i osnovne muzičke škole u Negotinu.

„Od malena pevušim i pored roditelja slušam kvalitetnu muziku. Vlaške pesme sam naučila od svoje majke, Danijele, koja se bavi time, mada sam prvu pesmu na vlaškom otpevala u osnovnoj školi zahvaljujući mojoj nastavnici muzike Emi Milošević Anđelić. Dvaput sam sa Etno grupom „Kraljica“ naše umetničke škole učestvovala na Vokalnom etno festivalu mladih, ali na „Gergini“ nastupam prvi put“, kaže Milena Marković.

Stručni žiri, koji su pored profesora Golemovića, činili i Marija Vitas, etnomuzikolog i potpredsednik World Music asocijacije Srbije, kao i muzičar i dirigent Goran Bogdanović, nagradu za najboljeg instrumentalistu ovogodišnjeg festivala dodelio je Mariji Radovanović, solisti na fruli iz sela Luka kod Bora.

Etno grupa „Marinika“

Na festivalu su nastupili i Etno grupa „Marinika“, Etno grupa „Kraljice“ Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, Vokalno instrumentalni ansambl tradicionalne muzike Fakulteta muzike i teatra iz Temišvara i negotinsko Kulturno-umetničko društvo „Stevan Mokranjac“.

Druge festivalske večeri publici su se predstavili i brojni afirmisani pevači i instrumentalisti, između ostalih i Velimir Velja Kokorić, Luminica Ciolan, Svetlana Arsić, Jovica Miljković, Duško Oprić, Ljubinka Dudejić, kao i mladi folkloristi Centra za tradicionalne umetnosti „Koreni“ iz Zaječara.

Promocija „Festivalskog sabornika“: Dimitrije Golemović, Jovanka Stanojević, Nenad Kamidžorac i Siniša Čelojević

U okviru pratećih programa otvorena je, između ostalog, i izložba slika Dragoslava Žitarevića, a promovisan je i „Festivalski sabornik  2009-2018“, koji su priredile Milomirka  Cica Jovović i Jovanka Vanja Stanojević.