Naslovna Krajinske vinjete Petar Pitarević: Sanjam da postanem kompozitor i džez muzičar i upoznam Lisu...

Petar Pitarević: Sanjam da postanem kompozitor i džez muzičar i upoznam Lisu Simon i Kenija Gereta

837
0

Petar Pitarević, dvostruki nosilac titule Učenik generacije, Osnovne škole „ Vera Radosavaljević“  i  Osnovne muzičke škole „ Stevan Mokranjac“, dobitnik Majske nagrade grada Negotina 2015. godine, višestruki laureat republičkog i međunarodnog  takmičenja solfeđista i teoretičara, sa ponosom, ali skromno  kaže da bi voleo da ponese naziv jednog  od Mokranjčevih naslednika.

Kada muzika postane vaše životno opredeljenje, a mesto rođenja nosi odgovornost da se njome zaista morate baviti ozbiljno, onda nagrade i priznanja dolaze kao kruna velikog rada i upornosti. Petar Pitarević često muziku shvata kao igru, a  među muzičkim žanrovima za njega ne postoje granice.

„Moj muzički talenat su otkrili moji roditelji. Ponosim se svojom porodicom koja me podržava u svakom smislu. U mom životu posebno mesto zauzima moj otac zahvaljujući kome sam danas tu gde jesam“, započinje priču o svom radu Petar koji je danas maturant srednje Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu.

Petar je prve dve godine srednje muzičke škole završio u Negotinu. Nakon osvajanja nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima solfeđista i teoretičara i priznanja laureta, na preporuku profesorke Slavice Smiljanić- Marković, Petar upisuje treću godinu u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u Beogradu.

„Pohađam instrumentalni i teoretski smer u školi, a za svog mentora, u svakom smislu, smatram svoju profesorku Slavicu Smiljanić-Marković. Ona je izvrstan muzički pedagog koji pruža veliko znanje i motiviše vas da napredujete i radite. Klavir sviram u klasi profesora Dragomira Bratića.“

Petar je početkom decembra još jednom potvrdio svoj talenat kada je poneo titulu laureta na 28. Republičkom takmičenju solfeđista i teoretičara.

Muzičko obrazovanje na dva smera i solo pevanje, koje je završio prošle godine, otvaraju Petru mnoga vrata za dalje akademsko usavršavanje.

„Još uvek razmišljam o muzičkoj nadogradnji i akademskim studijama. Volim džez, sviram ga i slušam. Ponekad pomešam džez i hip –hop i tada nastane nešto zaista zanimljivo“, sa posebnim oduševljenjem priča ovaj mladi muzičar koji sanja da jednoga dana postane kompozitor i otkriva nam da je njegova velika želja da upozna Lisu Simon i Kenija Gereta koje je nedavno slušao na Nišvilu.

Velika motivaciju za rad i napredovanje, kaže Petar, bila je Majska nagrada koju je dobio od svog rodnog grada.

„To vam daje još jaču snagu da radite, ali sa sobom nosi i odgovornost. Ne dolazim često u Negotin, ali kada sa Bukova bacim pogled na panoramu divnog zavičaja setim se detinjstva, prve radosti kupljenog klavira i fontane kod koje smo se okupljali i čekali devojke.“