Naslovna Društvo Pet miliona dinara u opštini Negotin za zamenu individualnih kotlova: Konkurs otvoren...

Pet miliona dinara u opštini Negotin za zamenu individualnih kotlova: Konkurs otvoren do 14. jula

643
0

Lokalna samouprava raspisala je javni konkurs za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora u 2022. godini na teritoriji opštine Negotin.

Stanovnici negotinske opštine mogu da do 14. jula konkurišu za sredstva namenjena za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora u ovoj godini. Za ove namene obezbeđeno je pet miliona dinara, od kojih je opština Negotin opredelila milion dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine četiri miliona.

“Projekat smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora realizovaće se kroz nabavku energetski efikasnih kotlova i peći na drvnu biomasu za stanove i porodične kuće ili kroz zamenu postojećeg ložišta energetski i ekološki efikasnijim ložištem”, navodi se u javnom konkursu.

Pravo učešća imaju građani sa prebivalištem na teritoriji opštine Negotin, vlasnici ili suvlasnici porodične kuće ili stana koji poseduju jedan od dokaza da im je objekat izgrađen u skladu sa propisima o izgradnji ili pre donošenja propisa ali uz akt nadležnih da njihov objekat ispunjava uslove za ozakonjenje.

“Sredstva po ovom konkursu građanima će biti odobravana u najvišem iznosu do 50 odsto od vrednosti kotla ili peći sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi, pri čemu maksimalni iznos odobrenih sredstava po pojedinačnoj prijavi ne može da iznosi više od 160.000 dinara”.

Prihvatljivi ukupni troškovi sa PDV-om odnose se isključivo na nabavku ložnih uređaja na drvnu biomasu, kao što su pelet, sečka, briket, ali ne i na troškove ugradnje, nabavke ostale opreme i radova.

Pravilnikom o sufinansiranju mera smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora u opštini Negotin bliže su definisani uslovi i kriterijumi vezani za rangiranje prijava, kao i imenovanja i nadležnosti komisije koja će sprovesti ovaj postupak, ali i druge bitne odredbe vezane za ovaj konkurs.

Opština Negotin je, inače, jedna od 18 opština u Srbiji kojima je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo ukupno 150 miliona dinara da sprovedu projekte u cilju smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora, odnosno za sufinansiranje nabavke i zamene kotlova na ekološki prihvatljiviji energent za domaćinstva.