Naslovna Kultura Pesnikinja Nina Živančević pred negotinskom publikom

Pesnikinja Nina Živančević pred negotinskom publikom

348
0

Pesnikinja, prozna autorka, esejista, kritičar i prevodilac, Nina Živančević, autorka 15 poetskih zbirki na srpskom, francuskom i engleskom jeziku, kao i više proznih knjiga i eseja, nedavno se predstavila i negotinskoj publici.

Nina Živančević, dobitnica mnogih književnih nagrada, koja je svoju književnu karijeru gradila većim delom života u dijaspori, Americi i Francuskoj, negotinskoj publici predstavila je svoja najnovija izdanja, knjige „Ono što se vidi“, „Veštačka inteligencija i prirodna glupost“ i „Nomadkinje“.

Njeno gostovanje u Negotinu dugujemo saradnji sa profesorkom Radojkom Ranković, Časopisom za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja i Narodnom bibliotekom „Dositej Novaković“ u čijoj je promotivnoj sali i organizovan susret sa umetnicom, nekadašnjom asistentkinjom Alena Ginzberga i Li Vurli (Bread and Puppet theatre), koja je sarađivala sa poznatim pozorištima „Living teatar“ i „La Mama“ u Njujorku, a trenutno živi i radi u Parizu gde je predavala  Avangardno pozorište i eksperimentalni film, kao i engleski jezik i književnost na Univerzitetu „Pariz 8“ i na Sorboni.

Razgovor sa Ninom Živančević vodila je Radojka Ranković, i sama pesnikinja. U opuštenoj komunikaciji sa publikom, pesnikinja je dotakla mnoge teme, kako književne, tako i one svakodnevne.

Govorila je o vremenu gotovo dvogodišnje izolacije u Parizu za vreme nedavne epidemije, o tome koja je uloga umetnika u teškim vremenima, ali i o značaju prevodilaštva, savremenoj književnoj i društvenoj situaciji u Francuskoj, a publici su bila dragocena i njena sećanja na brojne značajne književnike koje je pesnikinja lično poznavala.

Publika je bila u prilici i da sazna da je knjiga filmskih kritika i eseja „Ono što se vidi“ (2021) nastala kao rezultat dvadesetpetogodišnjeg pisanja ove plodne autorke za kulturnu rubriku novosadskog lista „Dnevnik“, a da u knjizi „Veštačka inteligencija i prirodna glupost“ (2021) Nina Živančević upotrebljava sintagmu „ljudska dijaspora“ kojom obuhvata osobene i talentovane pojedince koji putuju svetom kao umetnički nomadi, iskušavajući kulturne razlike.

Zanimljiva je, svakako, i nova knjiga Nine Živančević, „Nomadkinje“ (2022), publikovana u izdanju Galerije Nadežde Petrović u Čačku, koja govori o 14 vizuelnih umetnica sa bivših jugoslovenskih prostora.